PENGARUH HARI RAYA IDUL ADHA TERHADAP PERMINTAAN IKAN AIR TAWAR KONSUMSI DI MASYARAKAT
Abstract
Indonesia as a country with a majority Muslim population has several celebrations of religious holidays. One of these religious holidays is Eid al-Adha. On this holiday, a ritual is carried out, namely the slaughter of animals such as cows or goats, which later the meat from the slaughter will be distributed to people in need. Recipients of Eid al-Adha sacrificial meat that touch all levels of society, will certainly affect the purchasing power of food sources of animal protein in the market such as fish. Consumption of red meat derived from sacrificial meat will affect the purchase of freshwater fish. The results showed a decrease in the number of fish stocks sold by traders and low public interest in buying fish since seven days before the implementation of Eid al-Adha. Meanwhile, a day to three days after Eid al-Adha, there has not been any freshwater fish consumption trading activity in the market. Trading activities began to run normally on the fourth day, accompanied by an increase in the price of fish sold by traders in the range of 10% to 15% compared to normal days. This price increase is caused by increased demand by consumers to buy fish, which is caused by consumers experiencing boredom with all-round menu dishes of red meat that they though of sacrificial meat.
Keywords: Eid Al-Adha, Sacrificial Meat, Freshwater Fish
Downloads
References
Abdullah, M. (2016). Qurban: Wujud Kedekatan Seorang Hamba dengan Tuhannya. Jurnal Pendidikan Agama Islam - Ta’lim, 14(1): 109-116.
Arida, A., Sofyan., Fadhiela, K. (2015). Analisis Ketahanan Pangan Rumah Tangga Berdasarkan Proporsi Pengeluaran Pangan dan Konsumsi Energi (Studi Kasus Pada Rumah Tangga Petani Peserta Program Desa Mandiri Pangan di Kecamatan Indrapuri Kabupaten Aceh Besar). Jurnal AGRISEP: Kajian Masalah Sosial Ekonomi Pertanian dan Agribisnis, 16(1): 20-34.
Azizah, N., & Fauzi, A, M. (2021). Pembentukan Identitas Sosial Dalam Perayaan Idul Adha (Studi Kasus di Desa Ngampungan, Kabupaten Jombang). Al Qalam: Jurnal Ilmiah Keagamaan dan Kemasyarakatan, 15(1): 72-82.
Dataindonesia.id. 3 November 2022. Jumlah Penduduk Muslim Indonesia Terbesar di Dunia pada 2022. Diakses pada 10 Mei 2023, dari https://dataindonesia.id/ragam/detail/populasi-muslim-indonesia-terbesar-di-dunia-pada-2022
De Cicco, P., Catani, M. V., Gasperi, V., Sibilano, M., Quaglietta, M., Savini, I. (2019). Nutrition and Breast Cancer: A Literature Review on Prevention, Treatment and Recurrence. In Nutrients. 11(7).
Elberta, S., Christina, S., Kertadjaja, W. (2021). Pengaruh Konsumsi Daging Merah Terhadap Kejadian Kanker Payudara: Tinjauan Pustaka. Jurnal Kedokteran Yarsi, 29(2): 057-066.
Evrawaty, R., Gumiri, S., Veronica, E. (2020). Dinamika Hasil Tangkapan Jenis-Jenis Ikan Gabus (Genus Channa) Di Kota Palangka Raya. Journal of Environment and Management, 2(1): 26-34.
Ilahi, N, F., Ananta, N, L., Advinda, L. (2022). Kualitas Mikrobiologi Daging Sapi dari Pasar Tradisional. Prosiding Seminar Nasional Biologi, 1(2): 283–293. https://doi.org/10.24036/prosemnasbio/vol1/345
Inara, C. (2020). Manfaat Asupan Gizi Ikan Laut Untuk Mencegah Penyakit dan Menjaga Kesehatan Tubuh Bagi Masyarakat Pesisir. Jurnal Kalwedo Sains (KASA), 1(2): 92-95.
Junita, D & Dari, D, W. (2019). PKM Gemar Makan Ikan Untuk Kecerdasan Anak Sekolah di SDN 82/IV Sejinjang Kota Jambi. Jurnal Abdimas Kesehatan (JAK), 1(1): 6-11.
Katadata.co.id. 1 November 2022. Indonesia Masuk 5 Besar Jumlah Penduduk Terbanyak di G20. Diakses pada 3 Juli 2023, dari https://databoks.katadata.co.id/datapublish/2022/11/01/indonesia-masuk-5-besar-jumlah-penduduk-terbanyak-di-g20
Mardiyah, U., Jamil, S, N, A., (2020). Identifikasi Kandungan Formalin Pada Ikan Segar Yang Dijual Dipasar Mimbo Dan Pasar Jangkar Kabupaten Situbondo. Samakia: Jurnal Ilmu Perikanan, 11 (2): 135-140.
Masjudi, H., Tang, U, M., Syawal, H. (2016). Kajian Tingkat Stres Ikan Tapah (Wallago leeri) yang Dipelihara Dengan Pemberian Pakan dan Suhu Yang Berbeda. Berkala Perikanan Terubuk, 44(3): 69-83
Mustika, N., & Lestari, R. (2020). Hubungan Variasi Menu Makanan Dengan Minat Sarapan Pagi Pada Siswa Kelas IV di SDN 11 Rujukan Lubuk Buaya Tahun 2019. Prosiding Seminar Kesehatan Perintis, 2(1): 47. Retrieved from https://jurnal.upertis.ac.id/index.php/PSKP/article/view/373
Onu, R, D., Rarung, L, K., Kotambunan, O,V. (2017). Analisis Distribusi Pemasaran Ikan Cakalang Asap Di Kelurahan Girian Atas Kecamatan Girian Kota Bitung Provinsi Sulawesi Utara. AKULTURASI: Jurnal Ilmiah Agrobisnis Perikanan, 5(9): 627-634.
Palimbu, L, T., & Mandiangan, S. (2019). Analisis Konsentrasi Minyak Cengkeh (Eugenia Aromatica) dalam Transportasi Tertutup Selama 5 Jam Bagi Kelangsungan Hidup Benih Ikan Nila (Oreochromis Niloticus). Tabura Jurnal Ilmu Perikanan dan Kelautan, 1(1): 10-20.
Poerwanto, Supraja, M., Harsoyo., Soeprapto. (2016). Model Ketahanan Pangan Berperspektif Gender. Dimensi: Jurnal Sosiologi, 2(9): 93-101.
Prameswari, G, N. (2018). Promosi Gizi Terhadap Sikap Gemar Makan Ikan Pada Anak Usia Sekolah. Journal of Health Education, 3(1): 1-6.
Rokot, R, P., Rotty, L, W, A., Moeis, E, S. (2019). Perbedaan Pola Konsumsi Ikan Laut dan Daging terhadap Kejadian Hipertensi pada Masyarakat. Jurnal e-Clinic (eCl), 7(1): 51-58.
Sukmaningrum, A., & Imron, A. (2017). Memanfaatkan Usia Produktif Dengan Usaha Kreatif Industri Pembuatan Kaos Pada Remaja Di Gresik. Paradigma, 5(3). Retrieved from https://ejournal.unesa.ac.id/index.php/paradigma/article/view/21647
Suparmin, Kusrini, N., Dolorosa, E. (2013). Analisis Distribusi Pemasaran Ikan Air Tawar Hasil Usaha Budidaya Keramba Jaring Apung (KJA) Di Kota Pontianak. Jurnal Eksos, 9(2): 69-79.
Susanti, S., Isnawati., Muhaimin, F, I. (2022). Pengurangan Konsumsi Daging Merah Berlebih untuk Menghambat Penuaan. Muhammadiyah Journal of Geriatric, 3(1): 17-22.
Tho’in, M., Sumadi., Efendi, T, F., Muliasari, D., Samanto, H., Utami, W, B., Marimin, A. (2022). Sosialisasi Penyembelihan dan Pembagian Hewan Qurban Sesuai Syariat Islam. Jurnal BUDIMAS, 4(2): 1-7.
Wibowo, T, A, & Untari, D, S. (2023). Potensi Buah Mangrove (Bruguiera gymnorrhiza) dan Ikan Tembakul (Boleophthalmus pectinirostris) Sebagai Bahan Alternatif Pembuatan Kaki Naga Ikan. Jurnal LEMURU: Jurnal Ilmu Perikanan dan Kelautan Indonesia, 5(1): 30-45. https://doi.org/10.36526/jl.v5i1.2408.
Wibowo, T, A., Untari, D, S., Anwar, R. (2021). Tingkat Penerimaan Masyarakat Terhadap Ikan Nila (Oreochromis niloticus) Segar Dengan Habitat Yang Berbeda. Samakia: Jurnal Ilmu Perikanan, 12(1): 72-79.
Yanestria, S, M, Rahayu, A, Uru, B, C, R, Chandra, A, Y, R. (2020). Ekstrak Daun Salam (Eugenia polyantha, Weight.) sebagai Pengawet Alami pada Ikan Bandeng (Chanos chanos). Samakia: Jurnal Ilmu Perikanan, 11 (2) : 127-134.
Copyright (c) 2024 Tri Adi Wibowo, Desy Sasri Untari, Desi Emilyasari
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.