Pengembangan Usaha Sapi Potong Berbasis Tenaga Kerja Keluarga Di Kecamatan Wonosari Kabupaten Gunung Kidul
Development of Beef Cattle Business Based on Family Labor in Wonosari District Gunung Kidul Regency
Abstract
One of the most promising livestock businesses is beef cattle. Generally, beef cattle businesses applied in Indonesia are relatively small-scale, so they still need to meet domestic beef needs. This study aims to study the development of the beef cattle business in the Wonosari sub-district, Gunung Kidul Regency. This research is survey research. The sample villages were determined by purposive sampling, namely villages with the largest livestock population. Respondents are carried out on a quota basis. The sample from each village was 15 farmers for three villages, with 45 farmer respondents. The analysis carried out is descriptive. The results showed that family labor for each activity in beef cattle management from the largest is foraging on their land, giving feed, giving water, cleaning pens, cultivating agricultural land, and treating livestock.
Downloads
References
Aswin, H., Umar, U., & Haisah, S. (2023). Industri pengolahan sapi terpadu di Kabupaten Gorontalo dengan pendekatan arsitektur hijau. Venustas, 2(2), 46-54.
Anggraeni, L., Trisnaningsih, U., & Wahyuni, S. (2020). Pertumbuhan dan hasil sembilan kultivar kedelai (Glycine max (L.) Merill) dalam sistem tanam tumpangsari dengan jagung manis (Zea mays Saccharata Strut). Agroswagati Jurnal Agronomi, 8(1), 28-36.
Doni, D., & Khasrad, K. (2023). Potensi dan strategi pengembangan peternakan sapi potong di Kabupaten Rokan Hulu Provinsi Riau. Jurnal Ilmiah Universitas Batanghari Jambi, 23(1), 368-380.
Direktorat Jenderal Peternakan dan KesehatanHewan. (2019). Pedoman Pelaksanaan Upsus Siwab. Upaya Khusus Percepatan Peningkatan Populasi Sapi Dan Kerbau Bunting 2019. Jakarta: Kementerian Pertanian Republik Indonesia.
Hasibuan, G. I. R., & Rahmadina, R. (2023). Pemanfaatan sistem tanam tumpangsari terhadap pertumbuhan vegetatif dua kultivar tanaman kedelai hitam (Gylcine max l). Bioedusains: Jurnal Pendidikan Biologi Dan Sains, 6(1), 120-128.
Hifizah, A., Qurniawan, A., Paly, M. B., Abidin, A. M., & Handayani, F. (2023). Pengaruh faktor sosial terhadap pengelolaan ternak sapi potong di Desa Kampili, Kecamatan Pallangga, Kabupaten Gowa. Anoa: Journal of Animal Husbandry, 2(1), 34-42.
Hubeis, M. (2020). Strategi pengembangan sapi potong di wilayah pengembangan sapi Bali Kabupaten Barru. Manajemen IKM: Jurnal Manajemen Pengembangan Industri Kecil Menengah, 15(1), 48-61.
Indrayani, I., & Andri, A. (2018). Faktor-faktor yang mempengaruhi pendapatan usaha ternak sapi potong di Kecamatan Sitiung, Kabupaten Dharmasraya. Jurnal Peternakan Indonesia (Indonesian Journal of Animal Science), 20(3), 151-159.
Majid, A., & Sani, A. (2016). The effect of training and supervision of the head room on the performance of executive nurse room hospital surgical, hospital Tk. II Pelamonia Makassar. Jurnal Mirai Management, 1(2), 310-412.
Santosa, K. A., & Ngadiyono, N. (2010). Curahan tenaga kerja keluarga transmigran dan lokal pada pemeliharaan sapi potong di Kabupaten Konawe Selatan, Sulawesi Tenggara. Buletin Peternakan, 34(3), 194-201.
Simamora, T., Fatchiya, A., Sadono, D., & Asngari, P. S. (2023). Kompetensi teknis peternak sapi potong di Kabupaten Timor Tengah Utara dan Kabupaten Belu. Jurnal Agripet, 23(1), 33-39.
Suroto, K. S. (2014). Pengaruh potensi peternak dalam pengembangan sapi potong di Kecamatan Damsol Kabupaten Donggala. Buana Sains, 14(1), 11-20.
Wisaptiningsih, U., Hartono, B., & Putritamara, J. A. (2019). Partisipasi tenaga kerja keluarga usaha ternak sapi potong skala kecil studi kasus di Kecamatan Tumpang, Kabupaten Malang Jawa Timur. Jurnal Ilmu dan Teknologi Peternakan Tropis, 6(3), 320-326.
Yohana, C., Andajani, W., Sidhi, E. Y., & Lisanty, N. (2022). Keuntungan pola tanam jagung tumpangsari dengan kacang tanah di Kabupaten Sumba Timur, Provinsi Nusa Tenggara Timur. Jintan: Jurnal Ilmiah Nasional Pertanian, 2(1), 41-51.
Copyright (c) 2024 The Author(s)
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.