PELATIHAN PEMBUATAN PANGANAN DARI BUAH MANGROVE JENIS BRUGUIERA GYMNORRHIZA DI PULAU MAITARA KOTA TIDORE KEPULAUAN

  • Abdul Motalib Angkotasan Fakultas Perikanan dan Kelautan, Universitas Khairun, Ternate.
  • Ardan Samman Fakultas Perikanan dan Kelautan, Universitas Khairun, Ternate.
Keywords: Bruguiera gymnorrhiza, Food, Chips, Cakedel

Abstract

Lindur mangrove fruit (Bruguiera gymnorrhiza) which is traditionally processed into cakes, cakes, mixed with rice, or eaten directly. Food sourced from the Coastal Ecosystem, namely the mangrove fruit of the Lindur type (Bruguiera gymnorrhiza) contains energy and carbohydrates that are pretty high, even surpassing the various types of food sources of carbohydrates commonly consumed by the community such as rice, cassava corn, or sago. The study aims to provide food-making training on Maitara Island, North Tidose District, Tidore Islands City. The service method used is Counseling and Training and Courses in food processing from Lindur fruit. The results showed that Lindur fruit has an average length of 27 cm with an average weight of 45 g. The results of the chemical analysis of lindur fruit were 73.756% water content, 1.246% fat content, 1.128% protein, 23.528% carbohydrates, and 0.342% ash content.  The anti-nutritional content of HCN is 6.8559 mg and tannin is 34.105 mg. The manufacturing process consists of several stages, namely collecting mangrove fruit, handling mangrove fruit in the form of peeling, soaking then steaming and grinding to become flour to making various types of snacks from mangrove fruit, namely mangrove fruit fritters and mangrove fruit crackers. Dissemination of the importance of mangrove ecosystems regarding the biological functions of mangrove ecosystems and the process of utilizing mangrove ecosystems.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Arthana, I.W. Restu, I.W. Dewi, A.P. W. K. Pratiwi, M.A. Ekawaty, R. Widiastuti, Negara, K.W. 2017. Pelatihan Pengolahan Produk Buah Mangrove Untuk Mendukung Pengembangan Nusa Lembongan Sebagai Destinasi Wisata, Buletin Udayana Mengabdi, 16 (2), p.133-137.

Ayu, MK. Tamrin, Hermanto. 2019. Pengaruh Lama Dan Suhu Pengeringan Dalam Pengolahan Tepung Buah Mangrove Jenis Lindur (Bruguiera gymnorrhiza), Jurnal Saind Dan Teknologi Pangan, 4, (1).

Djajati, S. Rosida, DF. 2015. Pengembangan Produk Olahan Mangrove dan Perikanan Di Kawasan Pantai Wonorejo. PROSIDING SEMINAR NASIONAL “RESEARCH MONTH”, “Sinergi Hasil Penelitian dan Pengabdian kepada Masyarakat untuk Menumbuhkan Kapasitas Inovasi di Bidang Teknologi, Pertanian, Sosial dan Ekonomi”, SURABAYA, Indonesia.

Fadilah, R. Sari, R. Sukainah A. 2020. Pengaruh Substitusi Tepung Buah Mangrove Jenis Lindur (Bruguiera gymnorrhiza) terhadap Kualitas Mie Basah. Jurnal Pendidikan Teknologi Pertanian 6 (1), p.75-88.

Muryati dan Nelfiyanti. 2015. Pemisahan Tanin dan HCN Secara Ekstraksi Dingin Pada Pengolahan Tepung Buah Mangrove Untuk Substitusi Industri Pangan. Balai Besar Teknologi Pencegahan Pencemaran Industri, p.9-16.

Priyono, A. Ilminingtiyas, D. Mohson, Yuliani, L. Y. Hakim, T. L. 2010. Beragam Produk Olahan Berbahan Dasar Mangrove. KeSEMaT, Jl. Ngesrep Barat V/35 Semarang 50275.

Prabowo, R.E. 2015. Peluang Bisnis Kuliner Buah Mangrove. Proceeding SENDI_U, ISBN: 978-979-3649-81-8, Seminar Nasional Multi Disiplin, Universitas STIKUBANK. pp.50.

Rosyadi, E. Widjanarko, S. B. Ningtyas, D. W. 2014. Pembuatan Lempeng Buah Lindur (Bruguiera gymnorrhiza) dengan Penambahan Tepung Ubi Kayu (Manihot esculenta crantz). Jurnal Pangan dan Agroindustri, 2 (4), p.10-17.

Salim, A. Rina, Kadir, M.A. Sunarti, Abubakar, Y. Kader, I. Labenua, R. Pertiwi, R. T. A. Ahmad, A. 2021. Pemberdayaan Masyarakat Melalui Pengolahan buah Mangrove Dau (Bruguiera gymnorrhiza) Sebagai Kue Kering Good Time Dan Selai Dau Di Pulau Maitara Desa Maitara Utara Kota Tidore Kepulauan. Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat BUGUH, Badan Pelaksana Kuliah Kerja Nyata Universitas Lampung, E-ISSN: 2808-1412, 1 (3), p.27-36.

Sadana, D. 2017. Buah Aibon di Biak Timur Mengandung Karbohidrat Tinggi. Situs Resmi Pemda Biak Numfor.

Published
2023-03-08
How to Cite
Angkotasan, A., & Samman, A. (2023). PELATIHAN PEMBUATAN PANGANAN DARI BUAH MANGROVE JENIS BRUGUIERA GYMNORRHIZA DI PULAU MAITARA KOTA TIDORE KEPULAUAN. BAKIRA: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 3(2), 60-67. https://doi.org/10.30598/bakira.2022.3.2.60-67