ANALISIS CEMARAN BAKTERI Coliform DAN Escherichia coli DARI SAMPEL ES BATU PADA PEDAGANG MINUMAN KAKI LIMA DI SEKITAR PASAR CIRACAS JAKARTA TIMUR MENGGUNAKAN METODE MOST PROBABLE NUMBER (MPN)
Abstract
Background: Water is a basic need of living things. Water is a liquid, when it freezes it turns into ice cubes. People often use ice cubes as a drink additive to give a fresh taste. The process of freezing ice cubes cannot destroy bacteria, many bacteria can live for a long time at low temperatures. This study aims to determine the contamination of Coliform and Escherichia coli bacteria in ice cubes sold by street vendors around Ciracas Market, East Jakarta.
Methods: The MPN method is used to determine the range of Coliform bacteria in ice cube samples. E.coli contamination was detected using Eosine Methylene Blue Agar media. This study uses primary data by collecting samples and testing them in the microbiology laboratory. The sampling technique by purposive sampling. The samples used were ice cubes from street vendors around Ciracas Market is 8 samples.
Results: 8 positive samples of Coliform bacteria and 5 positive samples of E.coli bacteria. In Sample 5 it has the highest value of 2900 MPN/100 mL. Sample 6 has the lowest value, namely 140 MPN/100 mL.
Conclusion: The eight samples exceeded the contamination threshold allowed by Permenkes 416/Men.Kes/Per/IX/1990, that is 0/100 mL. In the EMBA media there were 5 positive samples of E.coli bacteria.
Downloads
References
Alifia, E. S., & Aji, O. R. (2021). Analisis Keberadaan Coliform dan Escherichia coli pada Es Batu dari Jajanan Minuman di Pasar Tengah Bandar Lampung. Quagga: Jurnal Pendidikan Dan Biologi, 13(1), 74–81. https://doi.org/10.25134/quagga.v13i1.3698
Askrening, & Yunus, R. (2017). Analisis Bakteri Coliform Pada Air Minum Isi Ulang Di Wilayah Poasia Kota Kendari. Jurnal Teknologi Kesehatan (Journal of Health Technology), 13(2), 71–76. https://doi.org/10.29238/jtk.v13i2.9
Cahya, T., Amir, M., & Manalu, R. T. (2019). Uji Cemaran Mikroba Es Batu pada Penjual Minuman di Lingkungan Pasar Kecamatan Jagakarsa, Jakarta Selatan. Sainstech Farma: Jurnal Ilmu Kefarmasian, 12(2), 78–84. https://doi.org/10.37277/sfj.v12i2.448
Danal, P. H. (2019). Mhealth Berbasis Smartphone Dalam Manajemen Diare Pada Anak Balita. Jurnal Wawasan Kesehatan, 4(1), 9–13.
Dita, C., Pasaribu, D. M., & Layanto, N. (2020). Deteksi Bakteri Coliform pada Es Batu yang Disajikan di Tempat Makan Tenda di Kecamatan Grogol Petamburan. Jurnal Kedokteran Meditek, 26(2), 60–65. https://doi.org/10.36452/jkdoktmeditek.v26i2.1840
Hadi, B., Bahar, E., & Semiarti, R. (2014). Uji Bakteriologis Es Batu Rumah Tangga yang digunakan Penjual Minuman di Pasar Lubuk Buaya Kota Padang. Jurnal Kesehatan Andalas, 3(2), 119–122. https://doi.org/10.25077/jka.v3i2.44
Jannah, S. M. El, Latifah, I., & Arieza, N. (2018). Uji Bakteriologis Pada Es Batu Produksi Rumah Tangga Di Sekitar Kelurahan Gandaria Selatan. Jurnal Ilmiah Kesehatan, 10(2), 235–240. https://doi.org/10.37012/jik.v10i2.60
Kemenkes. (1990). Permenkes No. 416 Tahun 1990 Syarat-syarat dan Pengawasan Kualitas Air.
Kemenkes. (2018). Profil Kesehatan Indonesia 2018 Kemenkes RI. Health Statistics.
Khotimah, L. (2016). Analisis Cemaran Bakteri Coliform dan Identifikasi Escherichia coli pada Es Batu Kristal dan Es Balok di Kelurahan Cibubur Jakarta Timur Tahun 2016. Universitas Islam Negeri Syarif Hidayatullah Jakarta.
Maya, D. (2015). Uji Kandungan Bakteri Coliform Pada Es Batu Yang Digunakan Di Kantin-Kantin dan Rumah Makan Disekitar Kampus UIN Raden Fatah Palembang dan Sumbangsihnya Pada Materi Bakteri Di kelas X SMA/MA. Universitas Islam Negeri Raden fatah Palembang.
Nisviarisna, A., Mardotillah, M., & Surtimanah, T. (2018). Keberadaan E. Coli dalam Es Batu pada Jajanan Anak Sekolah Dasar. Jurnal Dan Aplikasi Teknik Kesehatan Lingkungan, 15(2), 623–630. https://doi.org/10.31964/jkl.v15i2.88
Sa’diyah, A., Latumahina, F. S., Sutrisno, Birahy, D. C., Yusal, M. S., Raningsih, N. M., Jumiarni, D., Awwanah, M., Purwanti, E. W., Anita, Sari, N. I. P., Meylani, V., Khairina, A., & Meiyasa, F. (2021). Dasar-Dasar Mikrobiologi dan Penerapannya. CV Widina Media Utama.
Sukawaty, Y., Kamil, M., & Kusumawati, E. (2016). Uji Cemaran Bakteri Coliform Pada Minuman Air Tebu Ini Disimpulkan Bahwa Sampel Minuman Air Tebu Yang Beredar Di Kelurahan Sempaja Dan Kelurahan Pelita. Jurnal Ilmiah Manuntung, 2(2), 248–253. https://doi.org/10.51352/jim.v2i2.73
Widiyanti, N. L. P. M., & Ristiati, N. P. (2004). Analisis Kualitatif Bakteri Koliform Pada Depo Air Minum Isi Ulang Di Kota Singaraja Bali. Jurnal Ekologi Kesehatan, 3(1), 64–73.