KARAKTERISTIK MUTU KOLAGEN DARI LIMBAH PRODUKSI TUNA LOIN QUALITY CHARACTERISTIC OF COLLAGEN EXTRACTED FROM TUNA LOIN PRODUCTION WASTE
Abstract
Background: Frozen tuna loin industrial waste produces solid waste in the form of pieces of head, tail, fins and innards . By-products of tuna loin production produce around 15% bone, around 30% head, and around 10% remaining skin and scales . Solid waste from tuna loin production can be used as raw material for collagen production. Collagen characteristics vary according to the type of fish, fish body part, extracting material, and extraction technique .
Methods: The research method was experimental by applying two collagen source treatments , namely skin waste (A1) and a combination of head, bone and tail waste (A2).
Results: The results of the research show that The collagen yield value obtained from leather waste (A1) was 4.02% with a water content of 11.89%, ash 1.26%, protein 52.58% and a pH value of 3.74. Meanwhile, the yield of collagen obtained from mixed head, bone and tail waste (A2) was 1.256% with a water content (9.61%), ash 1.49%, protein 53.94% and a pH value of 3.23% .
Conclusion: The water and ash content of collagen from skin waste (A1) and the combined tuna loin head, bone and tail waste (A2) meet the quality of SNI 8076:2014
Downloads
References
Adhi, Noorman. 2016. Perbandingan Produksi Kolagen dari Sisik dan Tulang Ikan Gurami (Osphronemus gouramy) secara Kimia dan Enzimatis. Artikel Tugas Akhir. Bandung : Universitas Pasundan.
Ahmad, M., Benjakul, S., Prodpran, T., dan Agustini, T. W. 2012. Physico-mechanical and antimicrobial properties of gelatin film from the skin of unicorn leatherjacket incorporated with essential oils. Food Hydrocolloids, 28(1):189–199.
Alhana, Suptijah P, Tarman K. 2015. Ekstraksi dan karakterisasi kolagen dari daging teripang gamma. Jurnal Pengolahan Hasil Perikanan Indonesia. 18(2): 150-161.
[AOAC], 2005 Official Method of Analysis of The Association at Official Analytical Chemist. Benyamin Franklin Station, Washington D.C
Apriyantono, A., Fardiaz, D., Puspitasari, N. L., Sedamawati, dan Buduyanto, S. 1989. Analisis Bahan Pangan. Bogor: IPB Pres.
Association of Official Analytical and Chemistry. 2007. Official Methods of Analysis. 18thed. Marylan: Association of Official Analytical Chemists Inc.
Astawan, M. Dan T. Aviana. 2002. Pengaruh jenis larutan perendaman serta metode pengeringan terhadap sifat fisik, kimia, dan fungsional gelatin dari kulit cucut. J. Teknologi dan Industri Pangan. 14 (1):7-13
Azara R. 2017. Pembuatan dan analisis sifat fisikokimia gelatin dari limbah kulit ikan kerapu. Jurnal Rekapangan. 11(1): 62-69..
Badii, F. dan N.K. Howell. 2006. Fish Gelatin: Structure, Gelling Properties and Interaction with Egg Albumen protein. J. Food Hydrocolloids, 20(5):630-640
Chamidah, A. dan Elita. 2002. Pengaruh pengolahan terhadap kualitas gelatin kulit ikan hiu.SeminarNasional PATPI. ISBN : 979-95249-6-2, Malang.
Devi HLNA, Suptijah P, Nurilmala M. 2017. Efektifitas alkali dan asam terhadap mutu kolagen dari kulit ikan patin. Jurnal Pengolahan Hasil Perikanan Indonesia. 20(2): 255-265.
Faizal, Fiqi. 2014. Isolasi dan Karakteristik Kolagen dari Kulit Ikan Buntal Pisang (Tetraodon lunaris). Skripsi. Departemen Teknologi Hasil Perairan Fakutas Perikanan dan Ilmu Kelautan Institut Pertanian Bogor.
Ferna´ndez-Dı´az MD, Montero P, Go´mez-Guille´n MC. 2003. Effect of freezing fish skins on molecular and rheological properties of extracted gelatin. Food Hydrocolloids 17:281– 286.
Hariyanto, dan Sambudi, Y.J. 2010. Pembuatan Gelatin dari Tulang Ikan Air Tawar (Anabantidae). Tugas Akhir. Surakarta: Fakultas Teknik Universitas Negeri Surakarta
Hardiyanti STK. 2014. Isolasi kolagen dari kulit ikan patin (Pangasius sp.) [Skripsi]. Bogor (ID): Institut Pertanian Bogor
Herdianta, Priyanto, dan Sri Harsodjo. 2010. Efektifitas Senyawa Kolagen dari Tulang Ikan Tuna (Thunnus albacares) Terhadap Penyembuhan Luka Terbuka Pada Tikus Putih (Rattus Novergicus). Skripsi. Fakultas Farmasi dan Sains Universitas Muhammadiyah Prof. DR. HAMKA, Jakarta
Jusmawanti. (2016). Ekstraksi Gelatin Tulang Kepala Ikan Tuna (Thunnus Albacores) Dengan Metode Asam. August.
Kasim, S. 2013. Ekstraksi Kolagen Tulang Rawan Ikan Pari (Himantura gerrardi) dan Kulit Ikan Tuna (Thunnus sp) Menggunakan Variasi Jenis Larutan Asam. Majalah Farmasi dan Farmakologi, Vol. 17, No.2 – Juli 2013. Fakultas Farmasi, Universitas Hasanuddin. Makassar.
Katilli, A.S. 2009. Struktur dan Fungsi Protein Kolagen. J. Pelangi Ilmu, 2(5):10-
Kittiphattanabawon P, Benjakul S, Visessanguan W, Nagai T, Tanaka M. 2005. Characterization of Acid-Soluble Collagen from Skin and Bone of Bigeye Snapper (Priacanthustayenus). Food Chem. 221: 363-372
Kolanus, J. P., Hadinoto, S., & Idrus, S. (2019). Karakteristik Kolagen Larut Asam dari Kulit Ikan Tuna (THUNNUS albacores.) dengan Metode Hidroekstraksi. Jurnal Riset Teknologi Industri, 13(1), 99. https://doi.org/10.26578/jrti.v13i1.4994
Kumar MH & Poonam VST. 2011. Extraction and determination of collagen peptide and its clinical importance from tilapia fish scales (Oreochromis niloticus). International Research Journal of Pharmacy 2(10): 97-99
Kusa, R. S., Silvana Naiu, A., Yusuf Universitas Negeri Gorontalo Jl Jend Sudirman No, N., Tim, D., & Kota Tengah, K. (2022). karakteristik kolagen kulit tuna sirip kuning (thunnus albacares) pada waktu hidro-ekstraksi berbeda dan potensinya dalam bentuk sediaan nanokolagen. Sinta 4, 107–116.
Lestari, T. (2007). Isolasi dan karakterisasi kolagen dari tulang ikan tuna (Thunnus albacares) sebagai bahan baku industri farmasi. Universitas Indonesia, 20176748.
Liu, H.Y., Li, D., Gouo, S.D . 2007 “Studies on collagen from the skin of channel catfish (Ictalurus punctaus)”. Food Chemistry,Vol. 101, pp. 621-625.
Maulida, R., 2011. Ekstraksi Gelatin Dari Tulang Ikan Tenggiri dengan Variasi Konsentrasi HCl, Universitas Tanjungpura, Pontianak, (Skripsi).
Muhammad Choirul Anwar. (2021, April 25). 53,6 Ton Tuna dari Ambon Diekspor ke AS hingga Jepang. KOMPAS.Com. https://money.kompas.com/read/2021/02/07/131728826/536-ton-tuna-dari-ambon-diekspor-ke-as-hingga-jepang?page=all
Muyonga, J.H., C.G.B. Cole dan K.G. Duodu. 2004. Extraction and physico-chemical characterisation of nile perch (Lates niloticus) skin and bone gelatin. J. Food Hydrocolloids. 18(5): 81-592.
Nagai, T. and Suzuki, N. 2000. Isolation of collagen from fish waste materialskin, bone, and fins. Food Chemistry. (68): 277–281.
Naro A.B., Sahubawa L. dan Ekantari N., 2013. Ekstraksi dan Karakterisasi Kolagen dari Kulit Ikan Nila Hitam (Oreochoromis niloticus). Jurnal Tekno Sains. Universitas Gadjah Mada Jurusan Perikanan Fakultas Pertanian. Vol 10. Hal : 172.
Ockerman, H. W. and C. L. 2000. Animal By-Product Processing and Utilization. CRC-Press, New York.
Peng Y, Glauttauer V, Werkmeister JA, Ramshaw J. 2004. Evaluation for collagen products for cosmetic application. Journal of Cosmetic Science. 55(4): 327-341.
Peranginangin, R. nurhayati (2009). Prospek pemanfaatan limbah perikanan sebagai sumber kolagen. Squale.,2009, Vol.4 No.3
Pihlajaniemi, K. Alitalo, and K. Vuori. 2001. Interaction of Endostatin with Integrins implicated in Angiogenesis. Proceedings of the National Academy of Sciences of the USA. 98: 1024-1029
Pipit pasaribu. (2014). Rendemen Kolagen Yang Diekstrak Dari Cangkang Kijing (Pilsbryoconcha Sp.) Dari Perairan Sungai Dan Kolam. Paper Knowledge . Toward a Media History of Documents.
Purnomo, E. 1991. Penyamakan Kulit Kaki Ayam. Kanisius.Yogyakarta
Rahmawati D. 2020. Pengaruh Variasi Jenis Asam Terhadap Produksi Kolagen Berbahan Dasar Tulang Ikan Tongkol (Euthynus affinis). [Skripsi]. Jurusan Kimia. Fakultas Sais dan Teknologi. Universitas Islam Negeri Maulana Malik Ibrahim. Malang.
Rizal, Halid, dan Hariyadi. 1993. Teknologi Penyimpanan Pangan. Jakarta: Penerbit Arcan.
Romadhon, R., Darmanto, Y. S., & Kurniasih, R. A. (2019). The Difference Characteristicsof Collagen from Tilapia (Oreochromis niloticus) Bone, Skin, and Scales. Jurnal Pengolahan Hasil Perikanan Indonesia, 22(2), 403–410.
Sembiring, T. E. S., Reo, A. R., Onibala, H., Montolalu, R. I., Taher, N., Mentang, F., & Damongilala, L. J. (2020). Ekstraksi Kolagen Tulang Ikan Tuna (Thunnus sp) DENGAN ASAM KLORIDA. Media Teknologi Hasil Perikanan, 8(3), 107. https://doi.org/10.35800/mthp.8.3.2020.29573
Sofiati, T,. Iswandi Wahab, S. N. D. (2014). Sanitasi Dan Hygiene Pada Pengolahan Tuna Loin Beku Di Pt. Harta Samudra Kabupaten Pulau Morotai. Jurnal Teknologi Hasil Perikanan, 5(2), 113–121.
Standar Nasional Indonesia 8076:2014. 2014. Kolagen Kasar dari Sisik Ikan Syarat Mutu dan Pengolahan. Jakarta: Badan Standarisasi Nasional.
Suptijah P, Indriani D, Wardoyo SE. 2018. Isolasi dan Karakterisasi Kolagen Kulit Ikan Patin (Pangasius sp.). Jurnal Sains Natural Nusa Bangsa. Vol 8 (1): 8–23.
Suwardi, Y., Atmaja, L., Martak, F. 2010. Pengaruh variasi larutan asam pada isolasi gelatin kulit ikan patin (Pangasius hypothalmus) terhadap sifat-sifat kimia dan fisik. Thesis, Institut Teknologi Surabaya.
Tangkaa, R., Mentang, F., Agustin, A. T., Onibala, H., Kaseger, B. E., Makapedua, D. M., & Sanger, G. (2020). Pengaruh Perbedaan Konsentrasi Asam Asetat dan Lama Ekstraksi Kolagen dari Kulit Ikan Situhuk Hitam (Makaira indica). Media Teknologi Hasil Perikanan, 8(2), 44. https://doi.org/10.35800/mthp.8.2.2020.27326
Ulfah, M. 2011. Pengaruh Konsentrasi Larutan Asam Asetat Dan Lama Waktu Perendaman Terhadap Sifat-Sifat Gelatin Ceker Ayam.Jurusan Teknologi Hasil Pertanian, Fakultas Teknologi Pertanian, INSTIPER, Yogyakarta.
Wijaya, O.A., Surti, T., Sumardianto, 2015. Pengaruh lama perendaman NaOH pada proses penghilangan lemak terhadap kualitas gelatin tulang ikan nila (Oreochromis niloticus). J. Pengolah. dan Bioteknol. Has. Perikan. 4, 25–32.
Winarno FG. 1995. Kimia Pangan dan Gizi. Gramedia Pustaka Utama. Jakarta .
Authors who publish with BIOPENDIX: Jurnal Biologi, Pendidikan dan Terapan agree to the following terms:
- Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License (CC BY-NC-SA 4.0) that allows others to share the work with an acknowledgment of the work's authorship and initial publication in this journal.
- Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgment of its initial publication in this journal.
- Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work.