PENDAMPINGAN PENGOLAHAN LIMBAH PETERNAKAN SEBAGAI UPAYA MEWUJUDKAN PERTANIAN BERKELANJUTAN DI DESA MARGOSUKO

  • Nia Nurfitria Universitas PGRI Ronggolawe
  • Sriwulan Sriwulan Universitas PGRI Ronggolawe
  • Abdul Wahid Nuruddin Universitas PGRI Ronggolawe
Keywords: Livestock Waste, Local Microorganisms, Independent Organic Fertilizer, Empowerment Level

Abstract

The community service activity was carried out in Margosuko Village, Bancar District, Tuban Regency aims to improve the soft skills and hard skills of farmers group to reduce environmental pollution caused by poorly managed livestock waste. Livestock waste will be processed into solid and liquid organic fertilizers, so it will reduce the dependence on chemical fertilizers through the initiation of independent organic fertilizer production from livestock waste. The implementation method begins with participatory preparation (coordination of farmer groups, preparation of Local Microorganisms (MOL) from mimosa roots, and provision of a compost reactor). The activity then continued with blended learning training for 20 farmers with theoretical material on the impact of waste and simultaneous fermentation practices for 2 weeks. The next stage is 2 months of intensive mentoring to solve technical problems in the field. The successful of the program has seen from the increase in the level of empowerment in managing livestock waste. The indicators used are the level of knowledge and the amount of livestock waste that can be managed. The evaluation results show that there has been an increase level of knowledge regarding cattle farm waste management as seen from the average pretest score which was initially 60.1 to 87.55 in the posttest. Meanwhile, the amount of livestock waste that has been successfully processed on to organic fertilizer is around 30%.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Badan Pusat Statistik Kabupaten Tuban, B. P. S. (2024). Kecamatan Bancar Dalam Angka 2024. In Badan Pusat Statistik Kabupaten Tuban (Vol. 19). https://tubankab.bps.go.id

Kusumawati, D. E., Istiqomah, Sari, D. N. M., Rifqi, I., & Oktaviani, W. D. (2024). Pelatihan Pembuatan Pupuk Organik Cair dari Kotoran Sapi sebagai Upaya Pengurangan Limbah di Desa Petiyintunggal, Kecamatan Dukun, Kabupaten Gresik. Jurnal Pengabdian Nasional (JPN) Indonesia, 5(3), 799–807.

Febriyantiningrum, K., Sriwulan, S., & Nurfitria, N. (2023). Karakterisasi Bakteri Rhizosfer Putri Malu (Mimosa pudica) yang Berpotensi sebagai Dekomposer dalam Pembuatan Biourin. Bioscientist: Jurnal Ilmiah Biologi, 11(2), 1239.

Harsanti, R. S., Fariroh, I., Usmadi, Munandar, D. E., Sundahri, Pakpahan, T. S., & Aritonang, F. (2024). Training on Making Local Microorganisms (MOL) based on Mimosa Roots to Farmers Group in Jubung Village. GANDRUNG: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 5(2), 1824–1831.

Huda, S., & Wikanta, W. (2016). Pemanfaatan Limbah Kotoran Sapi Menjadi Pupuk Organik Sebagai Upaya Mendukung Usaha Peternakan Sapi Potong di Kelompok Tani Ternak Mandiri Jaya Desa Moropelang Kecamatan Babat Kabupaten Lamongan. Aksiologiya: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 1(1), 26.

Indriyati, L. T., Santoso, S., & Irianti, E. (2024). Dampak Pertanian Organik dan Konvenional pada Biodiversitas dan Sifat Kimia Tanah pada Budi Daya Tanaman Padi Sawah. Jurnal Ilmu Pertanian Indonesia, 29(3), 331–341.

Kunda, R. M., Kakisina, P., Salamor, R., Manuhutu, F., & Lakoan, M. R. (2025). Penerapan Teknologi Pembuatan Pupuk Cair Ramah Lingkungan Dari Limbah Kulit Pisang Dan Nanas Menggunakan Aktivator EM4. PAKEM: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 5(2), 47–54.

Mangalisu, A., Armayanti, A. K., Syamsuryadi, B., & Fattah, A. H. (2022). Pemanfaatan Limbah Ternak Sebagai Pupuk Organik Untuk Mengurangi Penggunaan Pupuk Kimia. Media Kontak Tani Ternak, 4(1), 14–20.

Ratriyanto, A., Widyawati, S. D., Suprayogi, W. P. S., Prastowo, S., & Widyas, N. (2019). Pembuatan pupuk organik dari kotoran ternak untuk meningkatkan produksi pertanian. SEMAR (Jurnal Ilmu Pengetahuan, Teknologi, Dan Seni Bagi Masyarakat), 8(1), 9–13.

Kautsar, M. R., Sofyan, & Makmur, T. (2020). Analisis Kelangkaan Pupuk Bersubsidi dan Pengaruhnya terhadap Produktivitas Padi (Oryza sativa) di Kecamatan Montasik Kabupaten Aceh Besar. Jurnal Ilmiah Mahasiswa Pertanian, 5(1), 97–107.

Nurfitria, N., & Febriyantiningrum, K. (2022). Studi Potensi Limbah Peternakan Sapi di Kabupaten Tuban sebagai Bahan Baku Pembuatan Pupuk Organik. Prosiding: Konferensi Nasional Matematika dan IPA Universitas PGRI Banyuwangi, 2(1), 301-308.

Ratriyanto, A., Widyawato, S.D., Suprayogi, W. P. S., Prastowo, S., & Widyas, N. (2019). Pembuatan Kompos Merupakan Cara Penyimpanan Bahan Organik Sebelum Digunakan Sebagai Pupuk. Jurnal SEMAR, 8(1), 9–13.

Said, M., Nugraha, A., & Mansur, M. (2023). Dampak Sosial dan Lingkungan Terhadap Keberadaan Peternakan Sapi Potong (Studi Kasus CV. Suka Maju). Jurnal Peternakan Lokal, 5(2), 58–69.

Suada, I. K., & Tenaya, I. W. M. (2023). Analisis Limbah Sapi yang Berpotensi Mencemari Lingkungan dan Menularkan Penyakit pada Masyarakat. Buletin Veteriner Udayana, 158, 1012.

Published
2025-10-31
How to Cite
Nurfitria, N., Sriwulan, S., & Nuruddin, A. (2025). PENDAMPINGAN PENGOLAHAN LIMBAH PETERNAKAN SEBAGAI UPAYA MEWUJUDKAN PERTANIAN BERKELANJUTAN DI DESA MARGOSUKO. PAKEM : Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 5(2), 164-171. https://doi.org/10.30598/pakem.5.2.164-171