The Production of Seaweed (Eucheuma cottonii) Jelly Candy with the Addition of Calabur Fruit Puree

  • Welhelmina R Notanubun Jurusan Teknologi Hasil Pertanian, Fakultas Pertanian, Universitas Pattimura, Jl. Ir. M. Putuhena, Kampus Poka, Ambon 97233 Indonesia
  • La Ega Jurusan Teknologi Hasil Pertanian, Fakultas Pertanian, Universitas Pattimura, Jl. Ir. M. Putuhena, Kampus Poka, Ambon 97233 Indonesia
  • Rachel Breemer Jurusan Teknologi Hasil Pertanian, Fakultas Pertanian, Universitas Pattimura, Jl. Ir. M. Putuhena, Kampus Poka, Ambon 97233 Indonesia
Keywords: Calabur, Jelly candy, Seaweed

Abstract

his study aims to determine the appropriate concentration of calabur pulp for producing seaweed jelly candy with the best physicochemical and organoleptic characteristics. The study used a single factor completely randomized design (CRD) with 5 treatment levels and 2 replications. The treatment levels in this study were: P0 (without calabur), P1 (10% calabur), 20% (20% calabur), P3 (30% calabur), P4 (40% calabur). The results showed that the concentration of 40% calabur gave better chemical characteristics, namely moisture content of 48.33%, total sugar content of 51.04%, ash content 6.00%, vitamin C content of 0.05%, and yield of 65.31%. The jelly candy that the panelists preferred had a 30 calabur concentration, with a hedonic value of 3.24 on color (liked), 3.36 on taste (liked), 3.50 on aroma (liked), 3.24 on texture (liked), and 3.24 on overall (liked), and the hedonic quality of 3.20 on color (chocolate), 3.20 on taste (sweet), 3.44 on aroma (calabur flavored) and 3.40 on texture (chewy).

Downloads

Download data is not yet available.

References

AOAC. (2005). Official Methods of Analysis Association of Official Analytical Chemist. Inc. Arlington Virginia, USA.

Darmawan, M., Utomo, S.B.B., & Mulia, R.A.Y. (2013). The quality of alkali treated cottonii (atc) made from eucheuma cottonii collected from different regions in indonesia. Squalen Bulletin of Marine & Fisheries Postharvest & Biotechnology, 8(3), 117-127.

Fajarini, L.D., Ekawati, I.A., dan Ina, P.T. (2018). Pengaruh penambahan karagenan terhadap karakteristik permen jelly kulit anggur hitam (Vitis vinifera). Jurnal ITEPA, 7(2), 43-52.

Ferdin, S. & Tamrin. (2019). Formulasi dan karakteristik permen jelly dari buah pala dan rumput laut. J. Sains dan Teknologi Pangan (JSTP), 4(3), 2231-2240.

Gemilang, J. (2012). Aneka Buah dan Sejuta Khasiatnya Ampuh Mengatasi Beragam Penyakit. Araska. Yogyakarta.

Harijono, J., Kusnadi, & Mustikasari, S. A. (2001). Pengaruh kadar karaginan dan total padatan terlarut sari buah apel muda terhadap aspek kualitas permen jelly. Jurnal Teknologi Pertanian, 2, 110-116.

Hasyim, H., Rahim, A., & Rostiati. (2015). Karakteristik fisik kimia dan organoleptik permen jelly dari sari buah srikaya pada variasi konsentrasi agar-agar. e-J. Agrotekbis, 3(4), 463-474.

Laswati, T.D., Sundari, N.R., & Anggraini, O. (2019). Pemanfaatan kersen (muntingia calabura l.) sebagai alternatif produk olahan pangan sifat kimia dan sensoris. Jurnal Teknologi dan Industri Pangan, 2(2), 126-133.

Marwita, R. (2008). Penerimaan Konsumen dan Mutu Permen Jelly yang Diolah dari Rumput Laut.Skripsi.Teknologi Hasil Perikanan, Fakultas Perikanan, Universitas Riau, Pekanbaru.

Naimah, I. (2016). Pembuatan minuman sari buah kersen (Muntingia calabura L.) menggunakan ekstraksi metode osmosis (Kajian proporsi buah: Sukrosa dan lama osmosis). Tesis. Fakultas Teknologi Pertanian Universitas Brawijaya.

Ningsih, L.A. (2018). Pengaruh Konsentrasi Karagenan Terhadap Mutu Selai Kersen. Fakultas Teknologi Pangan dan Agroindustri Mataram. Tesisi. Universitas Mataram, Mataram.

Notanubun, T.H. (2020). Pengaruh Konsentrasi Daging Buah Gandaria Terhadap Permen Jelly Rumput Laut. Skripsi. Fakultas Pertanian Universitas Pattimura Ambon.

Octavia, (2014). Organoleptik vitamin c selai buah kersen (Muntingia calbura) dengan penambahan gula pasir dari kulit jeruk siam. Skripsi. Universitas Muhammadiyah Surakarta.

Senet, M.R., Parwata, I.O., & Sudiarta, I.W. (2017). Kandungan total fenol dan flavonoid dari buah kersen (Muntingia calabura) serta aktivitas antioksidanya. Jurnal Kimia, 11(2), 187-193.

Sibarani, K.P. (2019). Formulasi ekstrak buah kersen (Muntingia calabura L.) dan ekstrak buah lemon (Citrus limon) terhadap hard candy. Skripsi. Fakultas Pertanian Universitas Muhammadiyah Sumatera Utara Medan.

Safia, W., Budiyanti, & Musrif. (2020). Kandungan nutrisi dan senyawa bioaktif rumput laut (Euchema cottonii) yang dibudidayakan dengan teknik rakit gantung pada kedalaman berbeda. JPHPI, 23(2), 261-271.

Yusran, T.H. & Marhayana. (2021). Laju pertumbuhan rumput laut eucheuma cottonii dengan bobot bibit berbeda menggunakan jaring trawl dan long line. Fisheries of Wallaca Journal, 2(1), 10-19.

Published
2023-02-03
How to Cite
Notanubun, W., Ega, L., & Breemer, R. (2023). The Production of Seaweed (Eucheuma cottonii) Jelly Candy with the Addition of Calabur Fruit Puree. Jurnal Agrosilvopasture-Tech, 1(2), 58-65. https://doi.org/10.30598/j.agrosilvopasture-tech.2022.1.2.58