Effect of Addition of Green Spinach Extract (Amaranthus hybridus L.) on the Chemical and organoleptic Characteristics of Yellow Sweet Potato Sticks

  • Safira Sangadji Jurusan Teknologi Hasil Pertanian, Fakultas Pertanian, Universitas Pattimura, Jl. Ir. M. Putuhena, Kampus Poka Ambon, 97233 Indonesia
  • Rachel Breemer Jurusan Teknologi Hasil Pertanian, Fakultas Pertanian, Universitas Pattimura, Jl. Ir. M. Putuhena, Kampus Poka Ambon, 97233 Indonesia
  • Meitycorfrida Mailoa Jurusan Teknologi Hasil Pertanian, Fakultas Pertanian, Universitas Pattimura, Jl. Ir. M. Putuhena, Kampus Poka Ambon, 97233 Indonesia
Keywords: Spinach extract, Stick, Yellow sweet potato

Abstract

Sticks are snacks or a type of pastry that people like, long, flat, crunchy in texture and taste good. People often consume sticks as a daily snack, ranging from children, adolescents and adults (Nurwahidah, 2019). The purpose of this study was to determine the appropriate green spinach extract on the chemical and organoleptic characteristics of yellow sweet potato sticks. This research uses a complete randomized design (RAL) single factor that is the weight of green spinach made into extracts with 4 levels of treatment as follows : P0 = spinach 0 g, P1 = spinach 100 g, P2 = spinach 200 g and P3 = spinach 300 g. The results of yellow sweet potato sticks 300 g spinach green treatment is the best treatment based on chemical characteristics include water content (5.64%), ash content (3.27%), Protein content (8.77%), fat content (21.67%), crude fiber content (1.95%) and carbohydrate content (58.65%), in addition to the treatment of organoleptic test on 300 g treatment is also the best treatment of hedonic and hedonic spinach taste (3,08) like, texture (3,20) crunchy (3,04) like, color (2.95) and overall (3.08) likes.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Ariyanto. (2008). Analisis Tataniaga Sayuran Bayam Kasus Ciaruten Ilir, Kecamatan Cibungbulang, Kabupaten Bogor, Jawa Barat. Skripsi. Bogor. Institut Pertanian Bogor.

Badan Standarisasi Nasional. (2015). Makanan ringan ekstrudat. Jakarta.

Buana, H. A. (2018). Aktivitas Antioksidan Karakteristik Fisikokimia Dan Sensoris Cheescake Ubi Jalar Kuning (Ipomoea batatas L.). Skripsi. Surakarta. Sekolah Ilmu Tinggi Kesehatan (STIKES) PKU Muhammadiyah Surakarta.

Fauzia, V. (2019). Penambahan Daun Krlor (Moringa oleifera)terhadap Karakteristik Fisikokimia dan Organoleptik Stik Bawang. Skripsi. Universitas Semarang.

Fitriyani. (2013). Eksperimen pembuatan roti tawar dengan penggunaan sari bayam (Amaranthus spp). Food Science and Culinary Education, 2(2).

Hastuti, I. T., Rachmawanti., & Ishartani. I. D. (2014). Kajian sifat fungsional dan sensoris cake ubi jalar kuning (Ipomoea batatas L.) dengan variasi berbagai perlakuan. Jurnal Teknologi Pangan, 3(1).

Kurniawati & Ayustaningwarno, F. (2012). Pengaruh substitusi tepung terigu dengan tepung tempe dan tepung ubi jalar kuning terhadap kadar protein, kadar β-karoten dan mutu organoleptik roti manis. Journal of Notrition College, 1(1).

Lase, F.S., Rahayu, T., & Priyono, S. (2021). kKarakteristik mi basah dengan substitusi ekstrak daun bayam (Amaranthus spp). Jurnal Sains Pertanian Equator, 10(2).

Masuku, M. A., Bahri, S., & Rahman, L. A. (2022). Pembuatan kerupuk kamplang dengan penambahan ekstrak daun bayam hijau. Jurnal Ilmiah Agribisnis dan Perikanan, 15(2), 474-482.

Muchtar. Febriana. & Hastian. (2017). Pengaruh penambahan bayam sebagai sumber zat besi alami dalam pembuatan krupuk stik. Prosiding Seminar.

Nurwahidah. (2019). Kajian Sifat Kimia dan Organoleptik pada Berbagai Presentase Penambahan Tepung Daun Kelor. Skripsi. Mataram. Universitas Muhammadiyah Mataram.

Octaviyanti, N., Dwiloka, B., & Setiani. B. E. (2017). Mutu kimiawi dan mutu organoleptik kaldu ayam bubuk penambahan sari bayam hijau. Jurnal Aplikasi Teknologi Pangan, 6(2), 1-4.

Okfrianti, Y., Kamsiah., & Hartati, Y. (2011). Pengaruh penambahan tepung tulang rawan ayam pedaging terhadap kadar kalsium dan sifat organoleptik stik keju. Jurnal Sain Peternakan Indonesia, 6(1), 11-18.

Pradani, A. (2017). Pemanfaatan Serbuk Daun Torbagun (Coleus Amoinicus Lour) dalam Pengembangan Produk Puding Instan Torbagun Sebagai Pangan Fungsional. Skripsi. Institut Pertanian Bogor.

Pratama. R. A. (20190. Pengaruh Perbandingan Tepung Terigu, Tepung Ubi Jalar Kuning (Ipomoea batatas L.) dan Rusip Bubuk terhadap Sifat Organoleptik Stik. Skripsi. Bandar Lampung. Universitas Lampung.

Putri, Y. A. I., Wulandari, Y. W., & Widanti, Y. A. (2022). Karakteristik fisikokimia dan sensori stik ampas tahu substitusi tepung mocaf dan penambahan bayam hijau (Amaranthus hybridus L.). Jurnal Teknologi dan Industri Pangan, 7(1), 49-58.

Rulaini, M. (2022). Pengaruh Substitusi Tepung Terigu dengan Tepung Uwi Ungu terhadap Karakteristik Fisikokimia dan Organoleptik Kue Stik Bawang. Skripsi. Jambii. Universitas Jambi.

Santoso, A. (2011). Serat pangan (Dietary Fiber) dan manfaatnya bagi kesehatan. Jurnal Magistra, 23(75), 35-40.

Santoso, B., Ronasari, H., Parwiyanti, P., & Hermanto, H. (2020). Penambahan sayuran bayam pada pengolahan stik berbasis tepung mocaf dan tepung terigu. Prosiding Seminar Nasional Lahan.

Sari, J. M., & Bahar, A. (2020). Pengaruh substitusi tepung MOCAF (Modified cassava flour) dan penambahan puree wortel (Daucus carota L.) terhadap sifat organoleptik stick wortel. E-Jurnal Boga, 3(2), 26-35.

Setiawan, M. F., & Japarianto, E. (2012). Analisa pengaruh food quality dan brand image terhadap keputusan pembelian roti kecik toko roti ganep’s di Kota Solo, Surabaya. Jurnal Manajemen Pemasaran, 1(1), 1-6.

Siregar, N. S. (2014). Karbohidrat. Jurnal Ilmu Keolahragaan, 13(2).

Sopyani, A. (2015). Pemanfaatan Tepung Ubi Jalar Kuning (Ipomoea batatas L.) pada Pembuatan Kue Kering Putri Salju. Skripsi. Semarang. Universitas Negeri Semarang.

Sudarmadji, S., B. Haryono & Suhardi. (2007) Prosedur analisa untuk bahan makanan dari pertania. Liberty. Yogyakarta.

Sunarjono, H. (2014). Bertanam 36 Jenis Sayuran, Jakarta. Penebar Swadaya.

Tabel Komposisi Pangan. (2009). Data Komposisi Pangan Indonesia.

Wahyuni, E. P. (2018). Mempelajari Karakteristik Pengeringan Bayam Hijau (Amaranthus tricolor L.). Skripsi. Bandarr Lampung. Universitas Bandar Lampung

Zaimah, T. (2009). Manfaat Seat Bagi Kesehatan. Skripsi. Medan. Universitas Sumatera Utara.

Published
2023-06-03
How to Cite
Sangadji, S., Breemer, R., & Mailoa, M. (2023). Effect of Addition of Green Spinach Extract (Amaranthus hybridus L.) on the Chemical and organoleptic Characteristics of Yellow Sweet Potato Sticks. Jurnal Agrosilvopasture-Tech, 2(1), 166-175. https://doi.org/10.30598/j.agrosilvopasture-tech.2023.2.1.166