Pengaruh Konsentrasi Daging Buah Gandaria Terhadap Permen Jelly Rumput Laut (Eucheuma cottonii)

Study Effect of Gandaria Fruit Concentration on Seaweed (Eucheuma cottonii) Jelly Candy

  • Talia H Notanubun Jurusan Teknologi Hasil Pertanian Fakultas Pertanian Universitas Pattimura, Jl. Ir. M. Putuhena, Kampus Poka Ambon 97233 Indonesia
  • Helen C D Tuhumury
  • S J Nendissa Jurusan Teknologi Hasil Pertanian Fakultas Pertanian Universitas Pattimura, Jl. Ir. M. Putuhena, Kampus Poka Ambon 97233 Indonesia
Keywords: Jelly candy, Seaweed, Physicochemical, Organoleptic

Abstract

The purpose of the research was to determine the chemical, physical and organoleptic characteristics of jelly candy with the addition of gandaria flesh. This study used a single randomized complete design with 5 treatment level and 2 replications. The treatment levels in this study were: P1 (Meat Gandaria), P2 (25% Meat Gandaria), P3 (50% Meat Gandaria), P4 (75% Meat Gandaria), P5 (100% Meat Gandaria). The results showed that the treatment using doubles flesh was better than the others because it had a water content (16,70%), ash content (0,92%), total sugar (23,71%), pH (5,25%), total acid (8,05%). The seaweed jelly candy turned out to be preferred by panelists in all categories of hedonic of taste (2,65%), aroma (2,35%), color (2,65%), texture (2,7%), general acceptance (2,9%), level of acidity (2,35%).

Downloads

Download data is not yet available.

References

Apriantono, A. & D. Fardiaz. (1989). Analisa Pangan. Bogor: Departemen Pendidikan dan Kebudayaan, Dirjen Pendidikan Tinggi PAU Pangan dan Gizi IPB

[BSN] Badan Standarisasi Nasional. (1994). 01-3547-1994. Permen Jelly. Badan Standardisasi Nasional. Jakarta.

[BSN] Badan Standarisasi Nasional. (2008). SNI 3547.2.208. Persyaratan Mutu Permen Jelly Lunak. Jakarta: Badan Standardisasi Nasional.

Buckle, K. A, Edwards, R. A., Fleet, G. H., & Wooton, M. (1987). Ilmu Pangan. Penerjemah Hari Purnomo dan Adiono. UI Press. Jakarta.

Campbell-Platt, G. (2009). Food Science and Technology. International Union of Food Science and Technology. A John Wiley & Sons, Ltd.

Desrosier, N. W. (1988). Teknologi Pangan. Penerjemah M. Muljoharjo. UI Press. Jakarta.

Ergun, R., Lietha, R., & Hartel, R. W. (2010). Moisture and shelf life in sugar confections. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 50, 162-192.

Fauzi, M. (2006). Analisa Pangan dan Hasil Pertanian. FTP UNEJ, Jember.

Fitrina, F., Ali, A., & Fitriani, S. (2014). Rasio Lidah Buaya dan Rumput Laut Terhadap Mutu Permen Jelly. Riau: Jurnal Teknologi Hasil Pertanian, Universitas Riau.

Hadiwiyoto. (1994). Pengujian Mutu Susu Dan Hasil Olahannya. Yogyakarta: Liberty. Hal: 5.

Hastuti, D., & Sampe, I. (2007). Pengenalan dan Proses Pembuatan Gelatin. Jurnal Ilmu-Ilmu Pertanian.

Hasyim, H., Rahim, A. & Rostiati. (2015). Karakteristik fisik kimia dan organoleptik permen jelly dari sari buah srikaya pada variasi konsentrasi agar-agar. Jurnal Agrotekbis, 3(4), 463-474.

Herijanto. (1994). Optimasi Pembuatan Formula Produk Skala Kecil. Skripsi. Fakultas Teknologi Pertanian. Institut Pertanian Bogor. Bogor.

Leiliawati, L. (2001). Kualitas Produk dengan Penambahan Perisa Alami. Skripsi. Jurusan Ilmu Produksi Ternak. Fakultas Peternakan. IPB. Bogor.

Lolaen, L. A. Ch., Fatimawali, & Citraningtyas, G. (2013). Uji aktivitas antioksidan kandungan fitokimia jus buah gandaria (Bouea macrophylla Griffith). Pharmacon: Jurnal Ilmiah Farmasi, 2(02), 1-7.

Mondal, C. S. C., Kamal M. M., Mumin, M. I. A., Hosain, M. M., & Ali, M. R. (2017). Effect of sucrose on the physicochemical properties, organoleptic qualities and shelf-life stability of aonla (Emblica officinalis) candy. IOSR Journal of Environmental Science, Toxicology and Food Technology, 11(2), 85-94

Nelwan, B. 2014. Pengaruh konsentrasi gelatin dan sirup glukosa terhadap sifat kimia dan sensoris permen jelly sari buah pala (Myristica fragrans houtt). Jurnal Ilmu Dan Teknologi Pangan.

Rahayu, W.P. 1998. Diktat Penuntun Praktikum Penilaian Organoleptik. Fakultas Teknologi Pertanian Bogor. Institut Pertanian Bogor. Bogor.

Soekarto, 1990. Dasar-Dasar Pengawasan dan Standarisasi Mutu Pangan. Pusat Antar Universitas Pangan dan Gizi. IPB.

Sudarmadji. 2003. Mikrobiologi Pangan. Yogyakarta: PAU Pangan dan Gizi UGM.

Syafutri, M. I., Lidiasari, E., Indawan, H. 2010. Karakteristik Permen Jelly Timun Suri (Cucumis melo L.) Dengan Penambahan Sorbitol Dan Ekstrak Kunyit (Curcuma domestika Val.). Jurnal Gizi dan Pangan. Teknologi Hasil Pertanian, Universitas Sriwijaya, Indralaya.

Tanasale, V. L. 2011. Kajian Agronomi Dan Pemanfaatan Buah Gandaria (Bouea macrophylla Griffith). Jurnal. Fakultas Pertanian, Universitas Pattimura. Ambon.

Wijana, S., Mulyadi, A. F., Septivirta, T. D. T. 2015. Pembuatan Permen Jelly Dari Buah Nanas (Ananas comosus L.) Subgrade (Kajian Konsentrasi Karagenan Dan Gelatin). Jurnal. Teknologi Industri Pertanian. Universitas Brawijaya, Malang.

Winarno, F, G. 1991. Kimia Pangan dan Gizi. PT. Gramedia. Jakarta.

Wong, K. C. & Loi, H. K. 1996. Volatile constituents of Bouea macrophylla Griff. fruit. Journal of Essential Oil Research, 8 (1), 99-110.

Published
2023-08-12
How to Cite
Notanubun, T., Tuhumury, H., & Nendissa, S. (2023). Pengaruh Konsentrasi Daging Buah Gandaria Terhadap Permen Jelly Rumput Laut (Eucheuma cottonii). Jurnal Agrosilvopasture-Tech, 2(2), 376-385. https://doi.org/10.30598/j.agrosilvopasture-tech.2023.2.2.376