Income Analysis of Culinary Vendors at Tahoku Port, Hila Village, Leihitu District

Analisis Pendapatan Pedagang Kuliner di Pelabuhan Tahoku Desa Hila Kecamatan Leihitu

  • Santi Lamidin Program Studi Pendidikan Ekonomi Jurusan IPS FKIP Unpatti Ambon
  • W G.M Louhenapessy Program Studi Pendidikan Ekonomi Jurusan IPS FKIP Unpatti Ambon
  • Fransisca R. Sinay1 Program Studi Pendidikan Ekonomi Jurusan IPS FKIP Unpatti Ambon
Keywords: Income Analysis, Culinary Vendors

Abstract

Tahoku Harbor is a Speed Boad crossing from Seram Island, Kelang Island and Manipa Island. At Tahoku Harbor, Hila Village, there are several kinds of culinary traders, there are green banana Culinary with a selling price of IDR 10,000 per bowl, Red Porridge with a selling price of IDR 5000 per glass, Yellow Rice with a selling price of IDR 10,000 per plate, Lapis Cake with a selling price Rp. 1,500 per piece, and fried food with a selling price of Rp. 1000 per piece. In this regard, this study was conducted to determine the level of income of culinary traders at Tahoku Port, Hila Village, Leihitu District. This type of research uses a qualitative method approach. The research informants are culinary traders at Tahoku Harbor, Hila Village, Leihitu District. Data can be obtained from observation, interviews and documentation. The data is then processed using the formula: total revenue divided by total cost, equal to revenue = TR- TC. The results of this study indicate that the income of culinary traders  in Tahuko Harbor, Hila Village, Leihitu District is profitabel, so the business feasibility or R/C of culinary traders is 1.66 (feasible because the R/C is more than 1).

Downloads

Download data is not yet available.

References

Budiarto, R., Putero, S. H., Suyatna, H., Astuti, P., Saptoadi, H., Ridwan, M. M., & Susilo, B. (2018). Pengembangan UMKM antara konseptual dan pengalaman praktis. Ugm Press.

Hanum, N. (2017). Analisis Faktor-faktor Yang Mempengaruhi Pendapatan Pedagang Kaki Lima di Kota Kuala Simpang. Jurnal Samudra Ekonomika, 1(1), 72–86.

Indriyani, S. (2017). Peran Wirausahaan Dan Ukm Untuk Mengatasi Pengangguran Dan Kemiskinan Ditinjau Dari Geografi Ekonomi Indonesia. Seminar Ekonomi Dan Bisnis (Snebis), 1(1).

Lasaiba, M. A. (2022). Fenomena geosfer dalam perspektif geografi telaah substansi dan kompleksitas 1. 15(1), 1–14. https://ojs3.unpatti.ac.id/index.php/jp/article/view/6402/4501

Lasaiba, M. A. (2018a). Penggunaan Model Pembelajaran Berbasis Masalah (Problem Based Learning) Terhadap Hasil Belajar Geografi Pada Peserta Didik Kelas Vii-2 Smp Negeri 14 Ambon. Jendela Pengetahuan, 11(2), 8–21. https://ojs3.unpatti.ac.id/index.php/jp/article/view/6317

Malisan, J., Sadjiono, I., Wibowo, T. A., & Djulis, S. (2017). Kajian Potensi Pengembangan Pelayaran Rakyat Sebagai Sarana Angkutan Barang Dalam Rangka Mendukung Tol laut Di Kawasan Indonesia Timur. Meteor STIP Marunda, 10(1), 22–30.

Melinda Tjeendra, Tri Basuki Joewono, W. S. (2009). Peningkatan Kinerja Pelabuhan Krueng Geukueh, Lhokseumawe, Provinsi Nanggroe Aceh Darussalam. Jurnal Transportasi, 9(1 Juni 2009), 119–130.

Minarti, A., & Ginoga, V. (2022). Pengaruh Harga, Kualitas Produk, dan Lokasi Terhadap Keputusan Pembelian pada Distro Undersiege Soppeng. Jurnal Ilmiah Metansi (Manajemen Dan Akuntansi), 5(2), 107–114.

Mufti, A.-M. (2022). Prospek Usaha Pedagang Kaki Lima Dalam Menanggulangi Pengangguran Menurut Perspektif Ekonomi Islam Di Pantai Mutun Kecamatan Teluk Pandan Kabupaten Pesawaran. UIN Raden Intan Lampung.

Mulyadi, M. (2013). Faktor yang Mempengaruhi Kinerja Perusahaan dan Implikasinya terhadap Penyerapan Tenaga Kerja dan Kesejahteraan Pegawai Perusahaan Bunker di Provinsi DKI Jakarta. Jurnal Ekonomi, 15(3), 323–362.

Paramita, B., Azzahra, F., & Vanesa, S. M. (2022). Pemanfaatan dan Pengembangan Produk UMKM Berbasis Kearifan Lokal guna Meningkatan Pendapatan Masyarakat di Kepulauan Riau. Bahtera Inovasi, 5(2), 106–144.

Putra, G. R. Y., Situmorang, E. R., & Tewernussa, K. I. (2022). Analisis Pengaruh Konsumsi Rumah Tangga, Investasi dan Pengeluaran Pemerintah Terhadap Pertumbuhan Ekonomi Papua Barat Tahun 2012-2016 (Studi Kasus 4 Kabupaten 1 Kota). Lensa Ekonomi, 15(02), 232–254.

Rasyid, A. S. R. (2022). Hubungan dan Pembagian Kerja Dalam Pengelolaan Koperasi.

Sabyan, M., Mainita, M., & Widyanti, R. (2022). Pengaruh Pendapatan Perkapita Dan Investasi Pmdn Terhadap Penerimaan Pajak Bumi Dan Bangunan Kota Jambi. Journal Development, 10(1), 22–27.

Tando, J., Komalig, H., & Nainggolan, N. (2016). Prediksi Jumlah Penumpang Kapal Laut di Pelabuhan Laut Manado Menggunakan Model ARMA. D’Cartesian, 5(2), 95. https://doi.org/10.35799/dc.5.2.2016.14052

Tjeendra, M., Joewono, T. B., & Santosa, W. (2008). Peningkatan Kinerja Pelabuhan Krueng Geukueh, Lhokseumawe, Provinsi Nanggroe Aceh Darussalam. Jurnal Transportasi, 8(2).

Tobo, C. A. L., Korompis, C., & Rooroh, A. R. (2012). Pengaruh Tingkat Pendidikan Dan Modal Usaha Terhadap Pendapatan Pedagang Di Pasar Serasi Kotamobagu. 2(13), 13–23.

Triwidatin, Y., Rahmawati, I., Sholihah, N., Rizqi, N. M., & Talkhah, N. W. C. (2022). Pengembangan Ekonomi Lokal Melalui Umkm Tjipendawa Coffee Desa Megamendung. Jurnal Pengabdian Mandiri, 1(10), 1983–1988.

Utomo, S. K., Purnomo, R. A., & Cahyono, Y. (2022). Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Pendapatan Pedagang Kopi Angkringan Jalan Suromenggolo Ponorogo. Yudishtira Journal: Indonesian Journal of Finance and Strategy Inside, 2(3), 349–362.

Widyaningrum, R. (2014). Persepsi Masyarakat tentang Keberadaan Pelabuhan Petikemas di Kelurahan Bukuan Kota Samarinda. E Journal Ilmu Administrasi Negara, 3(2), 690–701.

Published
2022-08-07
How to Cite
Lamidin, S., Louhenapessy, W., & Sinay1F. (2022). Income Analysis of Culinary Vendors at Tahoku Port, Hila Village, Leihitu District. Jurnal Pendidikan Geografi Unpatti, 1(2), 166-176. https://doi.org/10.30598/jpguvol1iss2pp166-176
Section
Articles