ANALISIS KADAR KARBOHIDRAT, VITAMIN C, β-KAROTEN DAN BESI (Fe) PADA BUAH KERSEN (Muntingia calabura L) SECARA SPEKTROFOTOMETRI UV-VIS

  • Aldrik M Makahity Departement of Chemistry-FKIP, Pattimura University Ambon
  • Yeanchon H Dulanlebit Departement of Chemistry-FKIP, Pattimura University Ambon
  • Nazudin Nazudin Departement of Chemistry-FKIP, Pattimura University Ambon
Keywords: Kersen fruit (Muntingia calabura L), Carbohydrate, Vitamin C, β-caroten, Iron (Fe), Spectrophotometry UV-Vis

Abstract

Kersen fruit (Muntingia calabura L) is a fruit is existence found in everywhere, but generally nothing interest for consumtion almost people. In a kersen fruit contained many nutriet, aim from the study that is determine carbohydrate, vitamin C, β-caroten, and Fe levels in kersen fruit in the gain at Air Louw Village, Nusaniwe Sub-district, Ambon City. In this study analize sample using spectrophotometry UV-Vis with wavelength carbohydrate 486 nm, vitamin C 273 nm, β-caroten 473 nm and Fe 474 nm and using technique calibration curve. Analyze result is showed that carbohydrate level by 343,393 mg/100 g, vitamin C level by 178,96 mg/100 g, β-caroten level by 1,4831 mg/100 g, and Fe levels by 0,1025 mg/100 g. Based result study can conclusion if kersen fruit can be consumption as food material because having nutrient contet enough for human’s body

Downloads

Download data is not yet available.

References

Andarwulan, N, dan Koswara, S. 1992. Kimia Vitamin. Jakarta: Rajawali Pres.

Ariyani, W. D, dkk. (2011). Aplikasi teknik aan dan ssa dalam penentuan nilai asupan harian unsur Ca, Fe, dan Zn pada anak usia sekolah di kota bandung. Jurnal sains dan teknologinuklir Indonesia, 12,95-104.

de Fretes, H., Susanto, A. B., Prasetyo, B., dan Limantara, L. (2012). Karotenoid dari Makroalgae dan Mikroalgae: Potensi Kesehatan Aplikasi dan Bioteknologi. Jurnal Teknologi dan Industri Pangan, 23(2), 221-228, DOI: 10.6066/jtip.2012.23.2.221

Noya Fresly. 2015. Analisis Kadar Fe dan Ca pada buah Kersen (Muntingia calabura L). Skripsi. Program Studi Pendidikan Kimia. Unpatti. Ambon

Nurmala, T. 1997. Serealia Sumber Karbohidrat Utama. Jakarta: Penerbit Rineka Putra.

Pardede, B. E, Adhitiyawarman, dan Arreneuz, S. (2013). Pemanfaatan enzim papain dari getah buah pepaya (Carica Papaya L) dalam pembuatan keju cottage menggunakan bakteri Lactobacillus Bulgaricus. Jkk, 2, 163-168.

Poerwanto, R. 2004. Pembangunan Sentra Produksi Buah berbasis Mutu. Penebar Swadaya: Jakarta.

Poedjidi, dan Supriyanti. 2009, Dasar-dasar Biokimia. Jakarata: Penerbit Universitas Indonesia (UI-Press).

Schetman, G. 1989. The Influence of Smoking on Vitamin C Status In Adult. Am. J. Publick Health. 79,158-162.

Sumardi. 1981. Metode Destruksi Contoh Secara Kering Dalam Analisis Unsur-Unsur Fe-Cu-Mn dan Zn dalam contoh-contoh Biologis. Prosending Seminar Nasional Metode Analisis. Lembaga Kimia Nasional. Jakarta: LIPI.

Susilowati, dkk. 2008. Flora Eksotika Tanaman Peneduh. Kanisius: Yogyakarta.

Widyati, E. (2011). Optimalisasi pertumbuhan Acaceia Crassicarpa CUNN. EX BENTH pada tanah bekas tambang batu bara dengan ameliorasi tanah. Jurnal penelitian hutan tanaman, 8, 19-30.

Winanrno F.G. 2007. Kimia Pangan dan Gizi. Jakarta: Gramedia Pustaka Utama.

Winanrno F.G. 2004. Kimia Pangan dan Gizi. Jakarta: Gramedia Pustaka Utama

Published
2019-01-09
How to Cite
Makahity, A., Dulanlebit, Y., & Nazudin, N. (2019). ANALISIS KADAR KARBOHIDRAT, VITAMIN C, β-KAROTEN DAN BESI (Fe) PADA BUAH KERSEN (Muntingia calabura L) SECARA SPEKTROFOTOMETRI UV-VIS. Molluca Journal of Chemistry Education (MJoCE), 9(1), 1-8. https://doi.org/10.30598/MJoCEvol9iss1pp1-8