ANALISIS KOMPOSISI ASAM LEMAK PADA MINYAK KELAPA FERMENTASI DAN MINYAK KELAPA TRADISIONAL

  • Fatma Al-Hamid Program Studi Pendidikan Kimia, Jurusan Pendidikan MIPA FKIP Unpatti
  • J Leiwakabessy Jurusan Ilmu Kelautan Fakultas Perikanan Unpatti
  • A Bandjar Jurusan Kimia Fakultas Matematika dan Ilmu Pengetahuan Alam Unpatti
Keywords: Fatty acid, transesterification, khamir, fermentation

Abstract

Analysis of fatty acid in ferment coconut oil and traditional coconut oil has been concluded by GC-MS. The result of analysis in ferment coconut oil yiels four kinds of fatty acid that are (1). Laurate acid (methyl dodekanoat) 39,13%, (2). Myristate acid (methyl tetradekanoat) 13,78%, (3). Palmitate acid (methyl heksadekanoat) 6,60%, and (4). Oleate acid (Methyl 9-oktadekanoat) 4,81%. While traditional coconut oil yiels five kinds of fatty acid, that are (1). Laurate acid (methyl dodekanoat) 44,83%, (2). Myristate acid (methyl tetradekanoat) 22,83, (3). Palmitate acid  (methyl heksadekanoat) 12,82%, (4). Oleate acid (Methyl 9-oktadekanoat) 11,16%, and (5) Stearate acid (Methyl oktadekanoat) 3,90%. Stearate acid is none in ferment coconut oil because it lost used by khamir. Traditional coconut oil is better than ferment coconut oil in number and kind of fatty acid. But from the physic character like number of oil, time cook, and face, ferment coconut oil is better. Method made is influence to compound of fatty acid. In other research, it’s important to find the optimal condition procces for khamir fermentation. People may eat traditional coconut oil cos it have some fatty acid that important for human body

Downloads

Download data is not yet available.

References

Almatsier, S. 2002. Prinsip dasar ilmu gizi. Gramedia Pustaka utama:

Buckle, K. A., Edwars, G. H., Fleet, M., Wooton. 1987. Ilmu pangan. Terjemahan dari food science. Oleh Hari Purnomo dan Adiyono, UI-Press: Jakarta

Creswell, C.F., Runguisht, A.O., dan Campell, M.M. 1982. Analisis spektrum senyawa organik. ITB: Bandung

Fardianz, S. 1989. Mikrobiologi pangan. ITB : Bandung

Fessenden & Fessenden. 1989. Kimia organik. Jilid I. Edisi ketiga. Terjemahan dari organic chemistry. Oleh Aloysius H. P. Erlangga: Jakarta.

Hard, H. 2004. Kimia Organik. Edisi keenam. Terjemahan dari Organik Chemistry. Oleh S. Achmadi. Erlangga: Jakarta.

Ketaren, S. 1986. Minyak dan lemak pangan. UI-Press: Jakarta.

Lehninger, L.A.1987. Dasar-dasar biokimia. Jilid II. Terjemahan dari principles of biotechnology. Oleh M. Thenawidjaja. Erlangga: Jakarta.

Marx, J. L. 1991. Revolusi biokimia. Jilid II. Terjemahan dari A Revolution of biotechnology. Oleh W, Yatim. Yayasan obor: Jakarta.

Murray, R.K.D.K. Grammer, P.A. Mayer, & V.W. Rodwell. 2003. Biokimia Harper. Terjemahan dari Harper’s Biochemistry. Oleh Kartono. EGC: Jakarta

Page, D.S. 1997. Prinsip-prinsip biokimia. Edisi I. Terjemahan dari principles of Biological Chemistry. Oleh R. Soendoro. Erlangga: Jakarta

Pine, S., Hendrikson, J.B., Cram, D.J., Hammond, G.S. 1980. Kimia organik. Jilid II. Edisi keempat. Terjemahan dari Organic Chemistry, oleh Roehyati & Sasanti. Institut Teknologi Bandung: Bandung

Poetjiadi, A. 1994. Dasar-dasar biokimia. UI-Press: Jakarta

Pudjaatmaka, A.H. 2002. Kamus kimia. Balai Pustaka: Jakarta

Rahman, A. 1999. Teknologi fermentasi Industrial. Jilid II. Arcan: Jakarta

Silverstein, R.M., Blasser, G.C., and Morril, T.C. 1991. Spektrometric identification of organic compounds. 5th edition. Jhon willey and Sons: USA

Sudarmadji, S. 1984. Prosedur analisa untuk bahan makanan dan pertanian. Liberty: Yogyakarta

Winarno, F.G. 1999. Minyak goreng dalam menu masyarakat. Gramedia pustaka utama: Jakarta

Winarno, F.G. & Fardianz. 1993. Biofermentasi dan biosintesa protein. Angkasa: Bandung.

Published
2019-07-01
How to Cite
Al-Hamid, F., Leiwakabessy, J., & Bandjar, A. (2019). ANALISIS KOMPOSISI ASAM LEMAK PADA MINYAK KELAPA FERMENTASI DAN MINYAK KELAPA TRADISIONAL. Molluca Journal of Chemistry Education (MJoCE), 9(2), 99-108. https://doi.org/10.30598/MJoCEvol9iss2pp99-108