KARAKTERISASI MIRISTISIN HASIL ISOLASI MINYAK PALA

  • Fensia Analda Souhoka Departement of Chemistry-FMIPA, Pattimura University Ambon
  • Hanoch J Sohilait Departement of Chemistry-FMIPA, Pattimura University Ambon
  • Eirene G Fransina Departement of Chemistry-FMIPA, Pattimura University Ambon
Keywords: characterization, distillation, isolation, myristicin, nutmeg oil

Abstract

Characterization of Myristicin isolated from nutmeg oil has been done. The study was started by isolating the nutmeg oil from the nutmeg using steam distillation for 8 hours, yield 2.40% of nutmeg oil. The isolation of myristicin from nutmeg oil by fractional distillation under reduced pressure, yield 8.02% of myristicin with 100% of purity. The purity was determinated using GC and the structure elucidation was analyzed by FTIR, 1H-NMR, and MS spectromecters

Downloads

Download data is not yet available.

References

Agusta, A. 2000. Minyak Atsiri Tumbuhan Tropika Indonesia. ITB, Bandung.
Busroni. 2000. Sintesis 1-(3,4-Dimetoksi fenil)-2-Propanon Turunan Eugenol Melalui Pembentukan enyawa 1-(3,4-Dimetoksifenil)-2-Propanil Format pada Suhu 250-300ï‚°C. Jurnal Ilmu Dasar. Vol. 1, No.1, 2000:35-45.
Dwiarso, R. 2007. Minyak Atsiri, Harta Karun yang Terabaikan. Jurusan Ilmu Kimia Fakultas Matematika dan Ilmu Pengetahuan Alam Universitas Islam Indonesia. http://www.kimiauii.org. Tanggal akses 17 Januari 2014.
Kardinan, A. 2005. Tanaman Penghasil Minyak Atsiri. Agro Media Pustaka, Jakarta.
Maarse, H. 1991. Species and Condiments: Volatile Compounds in Foods and Beverage. Marcel Dekker, New York. http://www.pkm.dikti.net/pkmi award2006pdf. Tanggal akses 28 Januari 2014.
Nurdian, Y. 2003. Efek Trimiristin Terhadap Respons Meliuk Akibat Stimuli Asam Asetat pada Mencit. Jurnal ILMU DASAR, Vol. 4, No. 2, 2003: 99-103. http://www.yudhanurdian.pdf. Tanggal akses 22 Januari 2014
Salamony, M. 2007. Isolasi Miristisin dari Minyak Pala. Skripsi. Program Studi Pendidikan Kimia Fakultas Keguruan dan Ilmu Pendidikan Universitas Pattimura, Ambon.
Sastrohamidjojo, H. 2004. Kimia Minyak Atsiri. Gadjah Mada University Press, Yokyakarta.
Sohilait, H. J., Sastrohamidjojo, H., Matsjeh, S., Gossert, J. S. 2001. Synthesis of 3,4-methylendioxy-2-propanone from Safrole. International Seminar on Organic Chemistry Procceding. Yogya 2001;156-161. University of Gadjah Mada.
Sohilait, H. J. 2004. Sintesis 1-(3,4-Metilendioksifenil)-2-Propanon dari Safrol dan Sintesis Analog L-DOPA dari Eugenol. Disertasi. Universitas Gadjah Mada, Yokyakarta.
Sohilait, H. J. 2006. Kimia Minyak Atsiri dan Peranannya dalam Pembangunan di Maluku ke Depan. Pidato Pengukuhan Jabatan Guru Besar dalam Bidang Ilmu Kimia pada Fakultas Matematika dan Ilmu Pengetahuan Alam. Universitas Pattimura, Ambon.
Sulaswaty, A. 2003. Proses Ekstraksi dan Pemurnian Bahan Pewangi dari Tanaman Indonesia. Pusat Penelitian Kimia-LIPI, Jakarta. http://www.briptek.ristek.co.id. Tanggal akses 26 Januari 2014.
Wahyuni, T. W., Rofiah, N., Dini, H. N., Isdarulyanti, D., Yundhana Y. 2006. Uji Fitokimia dan Konsentrasi Letal (LC50) Minyak Pala. http://www.pkm.dikti.net/ pkmi-award-2006/pdf. Tanggal akses 28 Januari 2014.
Weil, A. T. 2001. The Use of Nutmeg as a Psychotropic Agent. http:// leda.lycaeum.org/?ID=16539. Tanggal akses 2 Juli 2014.
Wikipedia. 2007. Nutmeg. Wikipedia. http://en.wikipedia.org/wiki/nutmeg. Tanggal akses 26 Januari 2014.
Published
2018-07-12
How to Cite
Souhoka, F., Sohilait, H., & Fransina, E. (2018). KARAKTERISASI MIRISTISIN HASIL ISOLASI MINYAK PALA. Molluca Journal of Chemistry Education (MJoCE), 8(2), 76-82. https://doi.org/10.30598/MJoCEvol8iss2pp76-82