UJI AKTIVITAS ANTIOKSIDAN ALGA COKELAT Saragassum sp. DENGAN METODE 1,1- DIFENIL-2-PIKRIHIDRASIL (DPPH)
Abstract
Antioxidants are chemical compounds that are naturally present in the human body, which can donate hydrogen atoms to free radicals, resulting in chain reactions and converting free radicals into stable forms. Based on the source, antioxidants can be divided into 2 namely natural antioxidants and synthetic antioxidants that can overcome the formation of free radicals. One of the natural ingredients that can overcome the formation of free radicals is the brown algae Sargassum sp. The purpose of this study was to test antioxidant activity using the 1,1-Diphenyl-2-Pikrihydrasil (DPPH) method. This research is a type of experimental laboratory research. The research methodology included and prepared ingredients, extract preparation, and antioxidant activity testing using the DPPH method. Data analysis in this study was carried out by calculating the percent (%) of activity obtained from the absorbance of the data from each concentration. After obtaining the percent (%) antioxidant activity data for each absorbance sample, the IC50 value is calculated using a non-linear regression equation by substituting y = ax + b which states the relationship between log concentration and percent (%) antioxidant activity (inhibition). The results showed 50% concentration inhibition (IC50) of brown algae Sargassum sp. is 5,864. So it can be conclude that the algae Sargassum sp. has a very active antioxidant activity.
Downloads
References
Sinaga FA. Stres Oksidatif Dan Status Antioksidan Pada Aktivitas Fisik Maksimal. Generasi Kampus. 2016;9(2):176.
Sandhiutami NMD, Desmiaty Y, Anbar A. Efek Antioksidan Ekstrak Etanol Biji Pepaya (Carica papaya L.) Terhadap Aktivitas Enzim Superoksida Dismutase dan Kadar Malondialdehid Pada Mencit Stress Oksidatif Dengan Perenangan. Ilmu Kefarmasian Indonesia. 2016;14(1):26–32.
Arief H, Widodo MA. Peranan Stres Oksidatif pada Proses Penyembuhan Luka. Jurnal Ilmu Kedokteran Wijaya Kusuma. 2018;5(2):22.
Musradinur. Stres Dan Cara Mengatasinya Dalam Perspektif Psikologi. Jurnal Edukasi. 2016;2(1):183–200.
Inggrid HM, Santoso H. Ekstraksi Antioksidan Dan Senyawa Aktif Dari Buah Kiwi ( Actinidia deliciosa ). Lembaga Penelitan dan Pengabdian Kepada Masyarakat. 2014;3(3):10–4.
Pratiwi RR. Uji Stabilitas Dan Aktivitas Antioksidan Bawang Dayak (Eleutherine americana Merr.). Politeknik Kesehatan Surabaya; 2017.
Simanjuntak K. Sintering and Properties of Sialons Derived from Kaolin. Adv Ceram Mater. 1988;3(4):328–31.
Zalukhu ML, Phyma AR, Pinzon RT. Proses Menua, Stres Oksidatif, dan Peran Antioksidan. CDK -245 J. 2016;43(10):733–6.
Sanger G, Kaseger BE, Rarung LK, Damongilala L. Potensi beberapa Jenis Rumput Laut sebagai Bahan Pangan Fungsional, Sumber Pigmen dan Antioksidan Alami. J Pengolah Hasil Perikanan Indonesia. 2018;21(2):208.
Amaranggana L, Wathoni N. Manfaat Alga Merah (Rhodophyta) Sebagai Sumber Obat dari Bahan Alam. Farmasetika.com. 2017;2(1):16.
Ode I. Jenis-Jenis Alga Cokelat Petensial Di Perairan Pantai Desa Hutumuri Ambon. Agribisnis dan Perikan. 2014;7(2):39.
Mulyadi M, Nur I, Iba W. Uji Fitokimia Ekstrak Bahan Aktif Rumput Laut Sargassum sp. JSIPi (Jurnal Sains dan Inov Perikanan) (Journal Fish Sci Innov. 2019;3(1):22–5.
Hidayati JR, Yudiati E, Pringgenies D, Arifin Z, OktaviyantI DT. Antioxidant Activities, Total Phenolic Compound And Pigment Contents of Tropical Sargassum sp. Extract, Macerated In Different Solvents Polarity. J Kelaut Trop. 2019;22(1):73.
Cahyani A i. Uji Aktivitas Antioksidan Dari Ekstrak Kulit Batang Kayu Jawa ( Lannea Coromandelica ) Dengan Metode Dpph (2,2-Difenil-1-Pikrilhidrazil). 2017. 14–15 p.
Lailah N. Uji Aktivitas Antioksidan Dan Fitokimia Fraksi Etil Asetat, Kloroform, Dan n-Heksana Ekstrak Metanol Alga Coklat Sargassum cristaefolium. 2014;
Kore MM, Nitsae M, Nge STM. Uji Aktivitas Antioksidan Pada Ganggang Cokelat ( Sargassum polycystum ) Dan Ganggang Hijau (Euchema cottoni) Pada Perairan Dahi’ Ae. Indigenous Biologi Jurnal Pendidikan dan Sains Biologi. 2019;1(3):1–9.
Parwata MOA. Bahan Ajar Antioksidan. Kimia Terapan Program Pascasarjan Univ ersitas Udayana. 2016;(April):1–54.
Mulyadi M, Nur I, Iba W. Uji Fitokimia Ekstrak Bahan Aktif Rumput Laut Sargassum sp. JSIPi (Jurnal Sains dan Inov Perikanan) (Journal Fish Sci Innov. 2019;3(1):22–5.
Sri Sedjati, Suryono, Adi sentosa, Endang supriyantini ali rido. Aktivitas Antioksidan dan Kandungan Senyawa Fenolik Makroalga.2017;20(November):117–23.
Tristantini D, Ismawati A, Pradana BT, Gabriel J. Pengujian Aktivitas Antioksidan Menggunakan Metode DPPH Pada Daun Tanjung ( Mimusops elengi L ). Universitas Indonesia. 2016;2.
Anam C, Agustini T, Romadhon R. Pengaruh Pelarut Yang Berbeda Pada Ekstraksi Spirulina Platensis Serbuk Sebagai Antioksidan Dengan Metode Soxhletasi. Jurnal Pengolahan dan Bioteknologi Hasil Perikanan. 2014;3(4):106–12.
Yuniasih NN. Efektivitas Ekstrak Metanol Alga Cokelat Terhadap Kadar Malondialdehid dan Kreatinin Serum Sebagai Prevensi Gangguan Fungsi Ginjal. Efisiensi Pelayanan Rawat Inap. 2016. 14 p.
Rochman J, Jainur. Studi Aktivitas Ekstrak Daun Bungur (Lagerstroemia speciosa) Dan Maitan (Lunasia amara Blanco) Sebagai Antioksidan Serta Inhibitor α-Amilase Dan α-Glukosidase. 2016.
Haryanto LNF. Pengaruh Frekuensi Pemberian Jus Sargassum sp Yang Berbeda Terhadap Penurunan Kadar Glukosa Darah Dan Peningkatan Ekspresi PI3K Pada Organ Hati Dan Ginjal Tikus Diabetes. Brawijaya Malang; 2017;5(2):127-29
Huliselan YM, Runtuwene MRJ, Wewengkang DS. Aktivitas Antioksidan Ekstrak Etanol, Etil Asetat, Dan n-Heksan Dari Daun Sesewanua (Clerodendron squamatum Vahl.). Pharmacon. 2015;4(3):155–63.
Alfikri MI. Studi Analisis Zn(II)- Asam Galat Secara Spektrofotometer Ultraungu-Tampak. e-conversion - Proposal for a Cluster of Excellence. Universitas Lampung; 2020.
Copyright (c) 2021 PAMERI: Pattimura Medical Review
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.