Pengaruh Pemberian Puree Daun Kelor (Moringa oleifera) Terhadap Sifat Kimia Dan Organoleptik Nugget Ikan Cakalang (Katsuwonus pelamis)

The Effect of Moringa oleifera on the Chemical and Organoleptic Properties of Skipjack Fish Nuggets (Katsuwonus pelamis)

  • Stevani O Pattikawa Program Studi Teknologi Hasil Pertanian, Fakultas Pertanian, Universitas Pattimura, Jl. Ir. M. Putuhena, Kampus Poka, Ambon 97233, Indonesia
  • Meitycofrida Mailoa Jurusan Teknologi Hasil Pertanian, Fakultas Pertanian, Universitas Pattimura, Jl. Ir. M. Putuhena, Kampus Poka, Ambon 97233, Indonesia
  • Gelora H Augustyn Jurusan Teknologi Hasil Pertanian, Fakultas Pertanian, Universitas Pattimura, Jl. Ir. M. Putuhena, Kampus Poka, Ambon 97233, Indonesia
Keywords: Cakalang fish, Moringa leaves, Moringa puree, Nuggets

Abstract

The purpose of this study was to determine the chemical and organoleptic characteristics of fish nuggets with the addition of Moringa puree. This study was designed using a one-factor Completely Randomized Design, namely the concentration of Moringa leaf puree with four treatment levels 0%, 20%, 40% and 60% with two replications. Variables observed included moisture content, ash content, fat content, protein content and carbohydrate content as well as hedonic tests and hedonic quality of color, taste, aroma and texture. The results showed that there was a change in the chemical and organoleptic properties of fish nuggets. The water content decreased, while the ash, fat, protein and carbohydrate content increased with the addition of the concentration of Moringa puree from the beginning of the treatment. As well as influencing the hedonic assessment and hedonic quality of the panelists.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Adawiyah, R. (2007). Ikan sebagai sumber hewani. Jurnal Pengolahan dan Pengawetan Ikan, 7, 54-55.

Afrianto, E., & Evi Liviawaty. (1989). Pengawetan dan Pengolahan Ikan. Yogyakarta: Penerbit Kanisius.

Fellows, P. J. (1992). Food Processing Technology. Ellis Horwood. New York.

Effendy, W. N. A., et al. (2022). Analisis organoleptik dan β-karoten nugget ikan nila dengan penambahan tepung wortel. Jurnal FishtecH, 11(1).

Hapsari, K. A. P., et al. (2022). Pengaruh penambahan puree daun kelor (Moringa oleifera Lamk.) terhadap karakteristik nugget ikan kembung (Rastrelliger kanagurta). Itepa: Jurnal Ilmu dan Teknologi Pangan, 11(2), 123-133.

Hasanah, H., & Suryani, T. (2015). Pemanfaatan daun kelor (Moringa oleifera Lamk.) Sebagai bahan campuran nugget ikan tongkol (Euthynnus affinis C.). Skripsi. Universitas Muhammadiyah Surakarta.

Krisnadi, A. D. (2015). Kelor super nutrisi. Blora: MorIndo Moringa Indonesia.

Krisnandani, N. L. P., et al. (2016). Aplikasi tahu dan daun kelor (Moringa oleifera) pada nugget. Media Ilmiah Teknologi Pangan, 3(2), 125-34.

Nikasari, W. (2021). Pengaruh Penambahan Labu Siam Dan Wortel Pada Pembuatan Nugget Ikan Nila Terhadap Mutu Organoleptik Dan Kadar Serat. Skripsi, Universitas Perintis Indonesia.

Pramono, M. A., et al. (2021). Pengaruh penambahan tepung daun kelor (Moringa oleifera) terhadap kadar protein, kalsium, dan daya terima nugget ikan lemuru (Sardinella lemuru). Jurnal Penel Gizi Makan, 44(1).

Rohaya, S., et al. (2013). Penggunaan Bahan Pengisi Terhadap Mutu Nugget Vegetarian Berbahan Dasar Tahu Dan Tempe. Universitas Syiah Kuala: Banda Aceh.

Soekarto, S. T. (2012). Penelitian Organoleptik Untuk Industri Pangan Dan Hasil Pertanian. Liberty. Yogyakarta.

Suprayogi, M. S. (2010). Proporsi Tepung Porang (Amorphophallus oncophyllus Blume): Tepung Maizena Terhadap Karakteristik Naget Itik Serati. Fakultas Teknik Pangan. Universitas Pelita Harapan. Jakarta.

Tob, Aksamina. (2019). Pengaruh Penambahan Daun Bayam Merah Terhadap Sifat Organoleptik Nugget Ikan Teri. Diploma. Poltekkes Kemenkes Kupang.

Ulfa, S., & R. Ismawati. (2016). Pengaruh penambahan jumlah dan perlakuan awal daun kelor (Moringa oleifera) terhadap sifat organoleptik bakso. E-Journal Boga, 5(3), 83.

Wahyuningsih, S. (2014). Komposisi Proksimat, Tingkat Kekerasan Dan Daya Terima Brownies Yang Dibuat Dengan Menggunakan Jenis Telur Yang Berbeda. Fakultas Ilmu Kesehatan. Universitas Muhammadiyah Surakarta.

Winarno, F. G. (2004). Kimia Pangan dan Gizi. PT Gramedia Pustaka Utama. Jakarta.

Wirjatmadi, B., et al. (2002). Pemanfaatan rumput laut (Eucheuma cottonii) dalam meningkatkan nilai kandungan serat dan yodium tepung terigu dalam pembuatan mie basah. Jurnal Penelitian Medika Eksakta, 13(1), 11-17.

Wulandari, N. (2014). Hubungan asupan makanan asam lemak omega 3,6. Dari webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:WwM17xLyP0QJ:media.neliti.com/media/publications/192808-ID.

Published
2023-11-02
How to Cite
Pattikawa, S., Mailoa, M., & Augustyn, G. (2023). Pengaruh Pemberian Puree Daun Kelor (Moringa oleifera) Terhadap Sifat Kimia Dan Organoleptik Nugget Ikan Cakalang (Katsuwonus pelamis). Jurnal Agrosilvopasture-Tech, 2(2), 516-523. https://doi.org/10.30598/j.agrosilvopasture-tech.2023.2.2.516