Processing Techniques on the Quality of Cocoa Beans (Theobroma Cacao L) in Neniari Village, Seram Barat District
Teknik Pengolahan Terhadap Kualitas Biji Kakao (Theobroma Cacao L) di Desa Neniari Kecamatan Seram Barat
Abstract
This study aims to analyze the processing techniques of cocoa beans in Neniari Village, Seram Barat District, including harvesting, fermentation, peeling, and drying. The research method used is a descriptive approach with interviews and field observations involving 12 cocoa farmers. The results show that farmers are aware of the signs of ripe cocoa fruits, but the processing techniques still rely on traditional methods. Most farmers use sunlight for drying cocoa beans and simple tools like machetes for harvesting and peeling. Inadequate fermentation and drying techniques affect the quality of cocoa beans. It is recommended that farmers receive training on more modern processing techniques to improve the quality of cocoa beans and competitiveness in the global market.
Downloads
References
Aji, W., Nursida, N., & Bustomi, M. Y. (2021). Evaluasi Perkembangan Usahatani Kakao (Theobroma Cacao L) di Desa Karangan Hilir Kecamatan Karangan. Jurnal Pengembangan Penyuluhan Pertanian, 18(33), 50. https://doi.org/10.36626/jppp.v18i33.615
Hafiz, A., & Verawati, V. (2021). Sistem Pakar Penyakit Buah Kakao untuk Peningkatan Hasil Panen Kakao Menggunakan Metode Case Base Reasoning (Cbr) Berbasis Web Mobile. Jurnal Informasi Dan Komputer, 9(2), 89–94. https://doi.org/10.35959/jik.v9i2.226
Harsanti, A., Juanda, B., & Sahara, S. (2017). Dampak Bea Keluar Kakao Indonesia terhadap Country Market Power di Pasar Biji Kakao Amerika Serikat dan Terms of Trade. Jurnal Agribisnis Indonesia, 2(2), 107. https://doi.org/10.29244/jai.2014.2.2.107-126
Huda, M. N. (2021). Pentingnya Program Parenting Tentang Pendidikan Anak Kepada Para Orang Tua Siswa Sebagai Wujud Pendidikan. Peshum : Jurnal Pendidikan, Sosial Dan Humaniora, 1(1), 23–29. https://doi.org/10.56799/peshum.v1i1.9
Kasim, R., & Kalsum, K. (2018). Pengolahan Kakao Bubuk dari Biji Kakao Fermentasi dan Tanpa Fermentasi Sebagai Sediaan Bahan Pangan Fungsional. Jurnal Industri Hasil Perkebunan, 13(2), 107. https://doi.org/10.33104/jihp.v13i2.4157
Khathir, R., Rahmawati, M., Syah, H., & Zahari, M. P. (2022). Pengaruh Metode Blanching Terhadap Karakteristik Pengeringan Cabai Rawit Hijau Menggunakan Alat Pengering Terowongan Hohenheim Aceh. Jurnal Teknologi Pengolahan Pertanian, 4(2), 61. https://doi.org/10.35308/jtpp.v4i2.6614
Komariyah, S. (2019). Hubungan Pengetahuan Multigravida Trimester Iii Tentang Tanda – Tanda Bahaya Kehamilan dengan Pemeriksaan Kehamilan di BPM Ny. Erwin ( Desa Titik Kecamatan Kandat Kabupaten Kediri ). Jurnal Kebidanan, 4(1), 25–30. https://doi.org/10.35890/jkdh.v4i1.85
Kusmiah, N. (2019). Pengaruh Kondisi Penyimpanan Dan Kadar Air Awal Biji Kakao (Theobroma cacao L) Terhadap Pertumbuhan Jamur. AGROVITAL : Jurnal Ilmu Pertanian, 3(1), 23. https://doi.org/10.35329/agrovital.v3i1.217
Laude, S., Kadir, S., Lamusa, A., Rahim, A., & Darling, R. (2021). Pengolahan Kakao Secara Terpadu di Desa Tomoli Selatan Kecamatan Toribulu Kabupaten Parigi Moutong. Mosintuvu: Jurnal Pengabdian Pada Masyarakat, 1(2), 45–51. https://doi.org/10.22487/monsituvu.v1i2.625
Mutiara, M., Rustam, A., & Nurindah, N. (2023). Cita rasa khas kopi Topidi melalui proses panen hingga metode pengolahan dry process dan full wash. Filogeni: Jurnal Mahasiswa Biologi, 3(1), 44–54. https://doi.org/10.24252/filogeni.v3i1.20678
Ngatirah, N., Nurjanah, D., & Dharmawati, N. D. (2024). Pelatihan Pengolahan Buah Kakao Menjadi Biji Kakao Kering Terfermentasi untuk Meningkatkan Kualitas Produk. JMM (Jurnal Masyarakat Mandiri), 8(1), 289. https://doi.org/10.31764/jmm.v8i1.19908
Sinaga, B. (2021). Pengaruh Metode Pengeringan Terhadap Kualitas Simplisia Daun Jambu Biji Merah (Psidium guajava L.). Jurnal Jamu Kusuma, 1(2), 67–75. https://doi.org/10.37341/jurnaljamukusuma.v1i2.12
Singapurwa, N. M. A. S., Candra, I. P., & Semariyani, A. A. M. (2022). Profil Protein Ikan Lemuru dengan Pengeringan Oven, Pengering Matahari dan Sinar Matahari Berbasis Sds Page. Jurnal Teknologi Hasil Pertanian, 15(2), 83. https://doi.org/10.20961/jthp.v15i2.53612
Tajerin, T. (2017). Dinamika Peran Sektor Perikanan dalam Perekonomian Indonesia: Analisis Input-Output 1990-2005. Jurnal Sosial Ekonomi Kelautan Dan Perikanan, 4(1), 59. https://doi.org/10.15578/jsekp.v4i1.5820
Tangkelayuk, H. (2024). Pengaruh Kompetensi Petani, Teknologi Pertanian, dan Penyuluhan Terhadap Kineja Petani Kakao yang Dimediasi Oleh Motivasi Kerja (Studi Pada Petani kakao di Kabupaten Jayapura Papua). Jurnal Pertanian Agros, 26(4), 1620. https://doi.org/10.37159/jpa.v26i4.4821
Umrah, U., Idrus, M. Al, & Mutmainah, M. (2023). Eksplorasi Cendawan Jamur Kontaminan Pada Biji Kakao Kering (Theobroma cacao L.). Agroland: Jurnal Ilmu-Ilmu Pertanian, 30(1), 25–34. https://doi.org/10.22487/agrolandnasional.v30i1.1579
Yuningrum, H. (2016). Polemik Tenaga Kerja Indonesia Sebagai Sumber Devisa Negara (Problematika Tenaga Kerja Indonesia Dari Segi Islami). Economica: Jurnal Ekonomi Islam, 1(2), 59. https://doi.org/10.21580/economica.2010.1.2.856
Copyright (c) 2025 Yuni Zara Lumapuy, Johan Riry, Ferdinand S Leuwol

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.