PRODUKTIVITAS RUMPUT LAUT DALAM SISTEM BUDIDAYA TRADISIONAL DAN MODERN: SEBUAH REVIEW
Abstract
Seaweed productivity is an important factor in the success of cultivation, both in traditional and modern systems. This article reviews various seaweed cultivation methods applied in different regions, with a focus on comparing productivity between traditional and modern systems. This study examines the productivity of seaweed within the context of traditional and modern cultivation systems, aiming to provide a better understanding of the efficiency and sustainability of both approaches. Through an in-depth literature review, this research compares traditional methods, such as manual planting in shallow waters, with modern techniques like the use of floating rafts and automated systems. Results indicate that while traditional methods hold significant cultural and economic value, modern systems tend to offer higher productivity and lower environmental impact. However, challenges in adopting new technologies within coastal communities must be addressed to ensure a successful transition. These findings are expected to provide valuable insights for stakeholders in enhancing sustainable seaweed cultivation practices.
Downloads
References
Afrianto, E dan E. Liviawati. (1993). Budidaya Rumput Laut dan Cara Pengolahannya. Jakarta: Penerbit Bhratara.
Agustang., S. Mulyani dan E. Indrrawati. (2021). Budidaya Rumput Laut: Potensi Perairan Kabupaten Sinjai, Sulawesi Selatan. Makassar: Pusaka Almaida.
Bast, F. (2013). Agronomy and Cultivation Methods for Edible Seaweeds. International Journal of Agriculture and Food Science Technology, 4. 661-666.
Eklöf, J., Msuya, F., Lyimo.,Buriyo, A. (2012). Seaweed Farming in Chwaka Bay: A Sustainable Alternative in Aquaculture?.
Fikri, G. Y., A. R. Rahim dan Farikhah. (2018). Pengaruh Kedalaman tanam yang Berbeda Terhadap Pertumbuhan dan Kualitas Agar Rendemen Rumput Laut (Gracilaria gigas) dengan Metode Lepas Dasar. Jurnal Perikanan Pantura, 1(2), 44–50.
Juneidi, A. W. (2004). Buku Ajar: Teknik Budidaya Rumput Laut. Jakarta: Direktorat Pendidikan Menengah Kejuruan.
Kaya, I. R. G., & Sajriawati, S. (2023). SEME (Social And Ecologycal Market Economy) Terhadap Keberlanjutan Sumberdaya Perikanan Dan Kesejahteraan Nelayan. Papalele (Jurnal Penelitian Sosial Ekonomi Perikanan dan Kelautan), 7(1), 32-39.
Kaliaperumal, N. (2015). Methods of Cultivation and Economic Values of Seaweeds. Advances in Marine and Brackishwater Aquaculture, 209–215. doi:10.1007/978-81-322-2271-2_19
Kailola, Wilhelmina & Helminuddin, Helminuddin & Abdunnur, Abdunnur. (2015). Analisis Usaha Budidaya Rumput Laut Di Wilayah Pesisir Kecamatan Teluk Pandan Kabupaten Kutai Timur. 10.13140/RG.2.2.11848.52485.
Karepesina, M., Abrahamsz, J., & Lopulalan, Y. (2019). Status Keberlanjutan dan Strategi Pengembangan Kawasan Minapolitan Perikanan Budidaya Di Kabupaten Seram Bagian Barat. PAPALELE (Jurnal Penelitian Sosial Ekonomi Perikanan dan Kelautan), 3(2), 61-70.
Kavale, M. G., Yadav, A., & Mantri, V. A. (2021). Initial comparison between monoline and tube net method of farming in red agarophyte Gracilaria dura: Evidence from hydrodynamic CFD simulations. Aquaculture, 536, 736485.
Mulyono, M., & Ritonga, L. B. (2019). Kamus Akuakultur (Budidaya Perikanan). Stp Press.
Muslimin dan W. K. P. Sari. (2017). Budidaya Rumput Laut Sargasium sp. dengan Metode Kantong pada Beberapa Tingkat Kedalaman di Dua Wilayah Perairan Berbeda. Jurnal Riset Akuakultur, 12(3), 221–230.
Purnama, D dan T. Zamdial. 2013. Analisa Tingkat Pertumbuhan Rumput Laut Jenis Gracilaria sp. dengan Metode Budidaya yang Berbeda. Jurnal Sumberdaya Perairan, 7(1), 26–29.
Priono, B. (2013). Budidaya Rumput Laut dalam Upaya Peningkatan Industrialisasi Perikanan. Media Akuakultur, 8(1), 1–8.
Rosmiati., Harlina., E. Suryati., R. Daud dan Herlinah. (2019). Performa Bibit Rumput Laut Gracilaria verrucosa Hasil Kultur Jaringan dengan Budidaya Metode Sebar (Broadcast) di Tambak Kabupaten Sinjai. Jurnal Riset Akuakultur, 14(3), 145–152.
Sahat, H. J. (2013). Rumput Laut Indonesia. Gedung Utama Kementerian Perdagangan Republik Indonesia. Jakarta.
Soselisa, F dan T. Tjio. (2012). Kelompok Usaha Budidaya Rumput Laut di Dusun Toisapu Desa Hutumuri Kota Ambon. Jurnal of Community Service: Bakti Unpatti, 1(1), 43–54.
Saparuddin. (2018). Pengaruh Perendaman dengan Deterjen yang Berbeda Terhadap Pertumbuhan Rumput Laut (Kappaphycus alvarezii) pada Sistem Rakit Apung. Jurnal Techno-Fish, 2(1), 1–11.
Talakua, E. G., & Pentury, F. (2017). Maksimasi Keuntungan Usaha Budidaya Rumput Laut di Desa Sathean. PAPALELE (Jurnal Penelitian Sosial Ekonomi Perikanan dan Kelautan), 1(1), 1-8.
Tuahuns, A., St M, S., & Leimeheriwa, B. M. (2022). Pengembangan Usaha Budidaya Rumput Laut di Desa Nuruwe Kabupaten Seram Bagian Barat. PAPALELE (Jurnal Penelitian Sosial Ekonomi Perikanan dan Kelautan), 6(1), 1-9.
Waluyo, Y., Riani, E., & Arifin, T. (2016). Daya dukung perairan untuk pengembangan budidaya rumput laut Eucheuma cottonii di Kabupaten Luwu dan Kota Palopo, Teluk Bone, Sulawesi Selatan. Jurnal Ilmu dan Teknologi Kelautan Tropis, 8(2), 469-492.
Wibowo, I. S., G. W. Santosa dan A. Djunaedi. (2020). Metode Lepas Dasar dengan Net Bag pada Pertumbuhan Kappaphycus alvarezii, Doty ex Silva (Florideophyceae: Solieriaceae). Journal of Marine Research, 9(1), 49–54.
Yamin, M. (2015). Poros Maritim Indonesia Sebagai Upaya Membangun Kembali Kejayaan Nusantara. Insignia: Journal of International Relations, 2(02), 67-81.
Copyright (c) 2025 Yuli Andriani, Rusky I. Pratama, Aisyah Aisyah

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.